Τα παιδιά μεγαλώνουν καλύτερα και με τους δυο γονείς

Τα παιδιά μεγαλώνουν καλύτερα και με τους δυο γονείς

Της Άννας Δάλλα

Δεν υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί ότι τα παιδιά – εκτός από ειδικές περιπτώσεις που σχετίζονται με εγκληματικές και παράνομες πράξεις – χρειάζονται αλλά πάνω από όλα έχουν το δικαίωμα, να έχουν και τους δύο τους γονείς στη ζωή τους.

 

Το δικαίωμα των παιδιών να έχουν τους δύο γονείς τους

Ναι, τα παιδιά δικαιούνται και τους δύο γονείς. Τι γίνεται όμως όταν οι δύο αυτοί γονείς αποφασίσουν ότι δεν θέλουν να είναι πια ζευγάρι; Η απάντηση που θα ακούσουμε από τους ειδικούς είναι ότι θα πρέπει αυτοί οι δύο άνθρωποι να χωρίσουν ως ζευγάρι αλλά να συνεχίσουν να είναι από κοινού γονείς. Ότι τα παιδιά χρειάζονται τόσο το ανδρικό όσο και το γυναικείο πρότυπο τόσο για αναπτυξιακούς όσο και για συναισθηματικούς λόγους. Ότι το ιδανικό είναι τα πρότυπα αυτά να προέρχονται από τους βιολογικούς γονείς και ότι οι γονείς είναι απαραίτητο να συνεργάζονται ώστε να συνεννοούνται και να συναποφασίζουν ειδικά για θέματα κομβικά στην πορεία του παιδιού.

 

Ο ρόλος του πατέρα δεν θα πρέπει να χάνεται λόγω του διαζυγίου

Αν οι γονείς χωρίσουν αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά τους θα πρέπει να χάσουν τον έναν από τους δύο – συχνότερα τον πατέρα τους – από τη ζωή τους. Άλλωστε, ολοένα και περισσότερες επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν την ιδιαίτερη συμβολή του πατέρα αλλά και κάθε γονέα ξεχωριστά στην ανατροφή και την υγιή ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών. Συνήθως η μητέρα είναι το πρόσωπο που πρώτο συνδέεται με τα παιδιά, είναι κυρίως επιφορτισμένη με τη φροντίδα τους – επειδή έτσι είναι διαμορφωμένη η κοινωνία μας, αν και αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει – και συχνά θεωρείται ότι είναι λογικό να συνεχίζει να έχει την επιμέλειά τους και να μένει μαζί τους ακόμα και μετά από ένα διαζύγιο. Όμως αυτό δεν είναι απαραίτητα σωστό. Με εξαίρεση τον θηλασμό όλα τα υπόλοιπα μπορεί να τα αναλάβει και ο πατέρας. Έτσι οι ειδικοί εξηγούν ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει και οι δύο γονείς να σχετίζονται αντίστοιχα με τα παιδιά τους και να συν-ασκούν τη επιμέλεια.

 

 Η σημασία της επικοινωνίας

Είναι εξέχουσας σημασίας να καταφέρουν οι γονείς να επικοινωνούν καλά και ουσιαστικά ακόμα κι όταν δεν είναι πλέον ζευγάρι. Η αλήθεια είναι ότι συχνά στην αρχή ενός διαζυγίου είναι δύσκολο να μπορούν να συνεννοηθούν οι δύο πρώην σύζυγοι, όσο όμως περνάει ο χρόνος καταλαγιάζουν τα συναισθήματα οπότε και η επικοινωνία βελτιώνεται. Εάν δεν τα καταφέρνουν θα χρειαστεί να ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς, έτσι ώστε να εκπαιδευτούν στο να έχουν καλή επικοινωνία, αλλιώς θα παρατηρήσουν τις επιπτώσεις αυτής τους της αδυναμίας στα παιδιά τους. Συχνά, οι γονείς καταφέρνουν τελικά να επικοινωνήσουν μόνο και μόνο επειδή επιμένουν τα παιδιά τους αλλά και επειδή βλέπουν τις επιπτώσεις των κακών τους σχέσεων, στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών τους.

 

Τα παιδιά δεν μπορούν να «μπαίνουν στη μέση»

Τα παιδιά δεν επιτρέπεται να αναλαμβάνουν γονικούς ρόλους. Το να αναγκάζονται να μπαίνουν ή να τα βάζουν οι γονείς ανάμεσά τους, σαν μεσολαβητές τα επιβαρύνει πολύ. Το παιδί μπορεί να κατανοήσει τον χωρισμό των γονιών του και να προσαρμοστεί εφόσον οι γονείς του εξηγήσουν τα πάντα πολύ ξεκάθαρα. Σίγουρα, μεγάλο ρόλο παίζει και η ηλικία και η προσωπικότητα του παιδιού και το πώς θα αντιληφθεί όσα του συμβαίνουν.

 

Τι δείχνουν οι έρευνες

*Μελέτη  σε  150.000 παιδιά  ηλικίας  12-15 ετών  δείχνει  ότι τα  παιδιά  που  περνούν  ίσο χρόνο και  με  τους  δύο γονείς  μετά από έναν  χωρισμό έχουν  λιγότερα  ψυχοσωματικά  συμπτώματα σε σχέση με παιδιά που ζουν κυρίως  ή  μόνο με τον  ένα  γονέα.

*Πρόσφατη ανασκόπηση της διεθνούς  επιστημονικής  βιβλιογραφίας  καταλήγει  στο ότι  η  κοινή επιμέλεια  μετά  από ένα  χωρισμό, με σημαντικό χρόνο  και με τους  δύο γονείς, έχει αναμφισβήτητα θετική επίδραση σε μια σειρά από δείκτες  ευεξίας  των  παιδιών,  όπως  χαμηλότερα  επίπεδα  κατάθλιψης και επιθετικότητας, λιγότερο συχνή κατάχρηση αλκοόλ – ναρκωτικών ουσιών, καλύτερες σχολικές επιδόσεις, καλύτερη  σωματική  υγεία,  χαμηλότερη  συχνότητα  καπνίσματος,  καλύτερες  σχέσεις  και με τους δύο γονείς καθώς και με γιαγιάδες/παππούδες.  Σε αντίθεση, τα παιδιά που ζουν σε καθεστώς αποκλειστικής επιμέλειας με έναν γονέα παρουσίασαν τα χειρότερα αποτελέσματα στα προαναφερόμενα.

*Παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς την παρουσία του πατέρα είναι σε δραματικά μεγαλύτερο κίνδυνο κατάχρησης αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, ψυχικών ασθενειών, αυτοκτονίας, χαμηλής εκπαιδευτικής απόδοσης, εφηβικής εγκυμοσύνης και εγκληματικότητας.

*Από έρευνες φάνηκε ότι τα παιδιά τα πάνε καλύτερα σε ρυθμίσεις κοινής φροντίδας, ακόμη και αν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των γονέων και ότι η διατήρηση των σχέσεων με επαρκή χρόνο και με τους δύο γονείς, είναι ένας προστατευτικός παράγοντας για τα παιδιά σε καταστάσεις υψηλής γονικής σύγκρουσης.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη Δρ. Ναταλία Κουτρούλη, Ψυχολόγο με εκπαίδευση στην Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική-www.nataliakoutrouli.gr

 

*https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10502556.2018.1454204

Πηγή : https://www.imommy.gr/2021/01/11/paidia-megalonoun-kalytera-kai-me-tous-dyo-goneis/

Σχετικά άρθρα

Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram
Tiktok
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.