Το οικογενειακό δίκαιο του Kentucky, της πολιτείας των ΗΠΑ που πρόσφατα υιοθέτησε την κατά νομικό τεκμήριο συνεπιμέλεια

Ο δημοφιλής νόμος περί κοινής ανατροφής-επιμέλειας του Κεντάκι δείχνει γιατί είναι ό,τι πιο αποτελεσματικό στην υποστήριξη των οικογενειών

Από τον Matt Hale*

 Το 2018, το Κεντάκι θέσπισε τον πρώτο ολοκληρωμένο «νόμο περί κοινής γονικής ανατροφής» του έθνους, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως ο πιο δημοφιλής πολιτειακός νόμος  για το έτος. Ο νόμος δημιούργησε ένα σημείο εκκίνησης όπου και οι δύο γονείς έχουν ίσο χρόνο επιμέλειας παιδιών εφόσον αυτοί είναι κατάλληλοι φροντιστές. Οι πολίτες της πολιτείας του «Bluegrass» (μετφρ. το Κεντάκι) εξέφρασαν την υποστήριξή τους με έναν τεράστιο συντελεστή 6 προς 1. Επί του παρόντος, η Διοικητική Υπηρεσία των Δικαστηρίων εξέδωσε μια έκθεση ότι ο νόμος είναι τόσο αποτελεσματικός όσο και δημοφιλής.

Με απλά λόγια, τα αποτελέσματα του νέου νόμου είναι εντυπωσιακά. Οι υποθέσεις οικογενειακού δικαίου του Κεντάκι και οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας είχαν αυξηθεί, κάτι που ήταν αναμενόμενο αφού ο πληθυσμός της πολιτείας αυξάνεται. Όμως, στις αρχές Ιουλίου 2017, αυτή η τάση σταμάτησε απότομα και οι υποθέσεις οικογενειακού δικαίου και οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας άρχισαν να μειώνονται. Γιατί; Τον Ιούλιο του 2017 το Κεντάκι εφάρμοσε μια μερική εκδοχή του νόμου περί κοινής γονικής ανατροφής. Τον επόμενο Ιούλιο, τέθηκε σε ισχύ ο νόμος περί κοινής γονικής ανατροφής του Κεντάκι και οι υποθέσεις του οικογενειακού δικαίου καθώς και οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας μειώθηκαν περαιτέρω.

Ο πληθυσμός της πολιτείας συνέχισε να αυξάνεται και δεν υπήρξαν άλλες αλλαγές στον νόμο του οικογενειακού δικαίου. Ο νόμος περί κοινής γονικής ανατροφής είναι η ΜΟΝΗ εξήγηση για αυτή τη βελτίωση και τα οφέλη του ήταν αναμενόμενα. Ο κύριος υποστηρικτής της ρύθμισης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Jason Petrie, R-Elkton, δήλωσε, “Η μείωση των υποθέσεων οικογενειακού δικαίου είναι σύμφωνη με τα αναμενόμενες επιδράσεις του νόμου κοινής γονικής ανατροφής.”

Τη χρονιά πριν το Κεντάκι εφαρμόσει νόμους γονικής συνεπιμέλειας, ξεκινώντας από τις 14 Ιουλίου 2016 και σε διάρκεια 365 ημερών, υποβλήθηκαν 22.512 υποθέσεις οικογενειακού δικαστηρίου. Μειώθηκαν σε 21.847 τη χρονιά που ξεκίνησε ο εν μέρει νόμος περί γονικής μέριμνας. Όταν τέθηκε σε ισχύ ο πλήρης νόμος κοινής γονικής ανατροφής τους τελευταίους 12 μήνες, οι νέες υποθέσεις έπεσαν στα 19,991. Με άλλα λόγια, οι οικογένειες του Κεντάκι υπέβαλαν λιγότερες μηνύσεις στο οικογενειακό δικαστήριο πλέον του 11% παρά την αύξηση του πληθυσμού της πολιτείας.

Οι εντονότερες περιπτώσεις συγκρουσιακών υποθέσεων, αυτές με ισχυρισμούς ενδοοικογενειακής βίας, παρουσίασαν παρόμοια μείωση. Οι ισχυρισμοί ενδοοικογενειακής βίας μειώθηκαν κατά 248 το 2017 όταν τέθηκε σε ισχύ ο μερικός νόμος περί κοινής γονικής ανατροφής. Επιπλέον, η πτώση της ενδοοικογενειακής βίας επιταχύνθηκε με την επιπρόσθετη μείωση των συνολικών περιπτώσεων κατά 445, καθώς ο πλήρης νόμος περό γονικής ανατροφής τέθηκε σε ισχύ το 2018 έναντι του προηγούμενου έτους. Συγκριτικά, οι υποθέσεις υιοθεσίας του οικογενειακού δικαστηρίου αυξήθηκαν σχεδόν κατά 10% στο τριετές χρονικό διάστημα.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι το Κεντάκι επέκτεινε τον ορισμό της ενδοοικογενειακής βίας για να συμπεριλάβει στη χρονολόγηση και το 2016. Στη συνέχεια, το 2018 η πολιτεία άρχισε να απαιτεί μια πολύ ευρύτερη μορφή αναφοράς ενδοοικογενειακής βίας. Ωστόσο, η ανοδική τάση της ενδοοικογενειακής βίας, η αύξηση του πληθυσμού της πολιτείας, ο ευρύτερος ορισμός της ενδοοικογενειακής βίας και τα ισχυρότερα κριτήρια αναφοράς, τα οποία θα έκαναν όλους να αναμένουν αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, ήταν λιγότερο ισχυρές από το απαλό άγγιγμα του νόμου κοινής γονικής μέριμνας. Αυτό το απαλό άγγιγμα περιλάμβανε συνθήκες όπως ο «παράγοντας φιλικού γονέα», που επιτρέπει σε έναν δικαστή να εξετάσει ποιος γονέας θα ήταν πιο πιθανό να βοηθήσει τον άλλο να έχει ουσιαστική σχέση με το παιδί.

Η υποστηρικτής της συνεπιμέλειας και  πρόεδρος της Γονικής Αποξένωσης στο Κεντάκι, Alexandra Beckman, δήλωσε: «Είναι κοινή λογική ότι οι νόμοι κοινής γονικής ανατροφής μειώνουν τη γονική σύγκρουση. Ως επιζών ενδοοικογενειακής βίας που μιλάει με αποξενωμένες μητέρες κάθε μέρα, μπορώ προσωπικά να δηλώσω ότι ο νόμος περί κοινής γονικής ανατροφής του Κεντάκι μειώνει την ενδοοικογενειακή βία.” Δικαστής του οικογενειακού δικαστηρίου και η πρόεδρος της Επιτροπής Υποστήριξης Παιδιών, Lucinda Masterton, εξέφρασαν παρόμοια άποψη σχετικά με την διαμάχη μεταξύ χωρισμένων γονέων εν γένει. “Μετά από την εφαρμογή του νόμου περί συνεπιμέλειας είχαμε πολύ λιγότερες διαφωνίες σχετικά με τον χρόνο γονικής ανατροφής.”

Ο νόμος περί συνεπιμέλειας βοηθά το Κεντάκι με ακόμα ένα τρόπο. Δεδομένου ότι οι γονείς ανταλλάσσουν λιγότερες μηνύσεις, το κράτος έχει λιγότερες υποθέσεις για επεξεργασία. Αυτό επιτρέπει στους δικαστές να επικεντρωθούν σε πιο δύσκολες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας. Επίσης, οι φορολογούμενοι επιβαρύνονται με λιγότερες δικαστικές υποθέσεις σε επίπεδο διάθεσης κονδυλίων για τη λειτουργία των δικαστηρίων. Οι χωρισμένοι γονείς, επίσης, πληρώνουν όλο και σπανιότερα υψηλές αμοιβές δικηγόρων. Αυτές οι οικογένειες αποταμιεύουν πλέον περισσότερους οικονομικούς πόρους σε μεταβατικές περιόδους όπως ένα διαζύγιο. Αυτά τα χρήματα επιστρέφονται στην οικονομία της πολιτείας με ουσιαστικά παραγωγικούς τρόπους αντί για νομικά τέλη.

Το ερώτημα τώρα είναι ποια θα είναι η επόμενη πολιτεία που θα θεσπίσει τον νόμο κοινής γονικής ανατροφής (συνεπιμέλεια) του Κεντάκι. Θα μπορούσε να είναι η Οκλαχόμα, όπου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Mark Lawson εισήγαγε ένα παρόμοιο νομοσχέδιο, αποκαλώντας τον νόμο του Κεντάκι «κίνητρο» για το δικό του; Τι θα λέγατε για έναν από τους γείτονές μας όπως την Ιντιάνα, το Μισούρι, το Οχάιο ή τη Δυτική Βιρτζίνια; Οι γείτονές μας εκεί θα επωφεληθούν από λιγότερες υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και οικογενειακού δικαίου, χαμηλότερο κόστος για τους φορολογούμενους, καλύτερη ζωή για τα παιδιά και περισσότερα χρήματα για τις οικογένειες. Με τέτοια αποτελέσματα, ο νόμος περί κοινής γονικής ανατροφής του Κεντάκι θα γίνει μια μέρα ο αποδεκτός νόμος περί κοινής γονικής ανατροφής στην Αμερική.

*Ο Matt Hale είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Γονέων (NPO) στις ΗΠΑ.

 

Απόδοση στα Ελληνικά : Γιώργος Κολυβάς

 

 Πηγή: https://eu.courier-journal.com/story/opinion/2019/08/30/kentuckys-joint-custody-law-leads-decline-family-court-cases/2158216001/?fbclid=IwAR1StJx5ikCe1Y98smQa4y9kUrjdVXTMaakWchV7HEKcFp-mIE9cqjkar3o

Σχετικά άρθρα

Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram
Tiktok
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.