Και η Νομική Σχολή διαμαρτύρεται για τους νέους Ποινικούς Κώδικες

Εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της και αφήνει σαφείς αιχμές για σημεία αντισυνταγματικότητας σε ορισμένες από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου

Συνεχίζεται το μπαράζ αντιδράσεων για την οπισθοδρομική μεταρρύθμιση που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης φέροντας χαοτικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη και το σωφρονιστικό σύστημα.

Τελευταία αντίδραση έρχεται από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της και αφήνει σαφείς αιχμές για σημεία αντισυνταγματικότητας σε ορισμένες από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου.

Η Νομική Σχολή υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει ένας ενδελεχής επιστημονικός διάλογος και προαναγγέλλει εκδήλωση με θέμα τους ποινικούς κώδικες Φλωρίδη.

Αναλυτικά:

Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας», με το οποίο επέρχονται πολλές και ιδιαίτερα σημαντικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Η Νομική Σχολή Αθηνών οφείλει να επισημάνει ότι ένα νομοσχέδιο αυτής της εμβέλειας και βαρύτητας θα έπρεπε να έχει αποτελέσει προϊόν εκτεταμένης επεξεργασίας από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή με συμμετοχή μελών των Νομικών Σχολών της χώρας, αλλά και των λοιπών φορέων οι οποίοι μετέχουν στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης.

Περαιτέρω, η Νομική Σχολή Αθηνών εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για το γεγονός ότι ορισμένες προβλέψεις του νομοσχεδίου δημιουργούν σημεία τριβής με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και δεν συμβάλλουν απαραίτητα στην αναβάθμιση της ποιότητας της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης.

Η Νομική Σχολή Αθηνών θεωρεί ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς επιστημονικού διαλόγου προτού εισαχθεί προς ψήφιση. Για τον σκοπό αυτό προτίθεται να διοργανώσει στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα  επιστημονική εκδήλωση στην οποία θα υπάρξει ευρύτατη ανταλλαγή απόψεων για τις διατάξεις του.

Πηγή :https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/416391_kai-i-nomiki-sholi-diamartyretai-gia-toys-neoys-poinikoys-kodikes

 

Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram
Tiktok
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.