Το καλύτερο δώρο για την ημέρα του πατέρα : Γνωρίστε πραγματικά τον μπαμπά σας

Το καλύτερο δώρο για την ημέρα του πατέρα : Γνωρίστε πραγματικά τον μπαμπά σας

από την  Linda Nielsen*

Καθώς πλησιάζει η Ημέρα του Πατέρα, πολλοί από εμάς ίσως αναρωτιούνται τι να αγοράσουν για τον μπαμπά τους. Ειδικά κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, όταν μπορεί να μην είμαστε σε θέση να είμαστε με τον μπαμπά αυτοπροσώπως, τι πρέπει να στείλουμε σαν δώρο;

Για να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση, ας εξετάσουμε τρία ευρήματα από την υπερδεκαετή έρευνά μου για τις σχέσεις πατέρα-κόρης.

Πρώτον, πολλοί πατέρες και τα ενήλικα παιδιά τους εύχονται να είχαν μια πιο ουσιαστική, ανοιχτή και άνετη σχέση μεταξύ τους. Δυστυχώς, αυτή η λαχτάρα παραμένει μερικές φορές ακόμη και όταν ο μπαμπάς δεν είναι πλέον ζωντανός.

Δεύτερον, οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε τους πατέρες μας σχεδόν όσο γνωρίζουμε και τις μητέρες μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι αγαπάμε τον μπαμπά λιγότερο από ότι αγαπάμε τη μαμά. Σημαίνει όμως ότι δεν γνωρίζουμε πολλά για αυτόν σε βαθύ ή προσωπικό επίπεδο. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για το 50% των παιδιών που δεν περνούν τα πρώτα 18 χρόνια της ζωής τους ζώντας στο ίδιο σπίτι με τους πατέρες τους.

Τρίτον, οι πατέρες αισθάνονται συχνά ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από τον παρατρεχάμενο της μητέρας ή το οικογενειακό μηχάνημα ανάληψης μετρητών. Η μαμά είναι στο μηχανοστάσιο οδηγώντας το οικογενειακό τρένο, ενώ ο μπαμπάς είναι κάπου εκεί στο πίσω βαγόνι.

Δυστυχώς, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο μπαμπάς μπορεί να έχει δίκιο για τη δευτεροκλασάτη θέση του. Από το 1910 έως τη δεκαετία του 1930, η Sonora Dodd, της οποίας ο πατέρας ήταν βετεράνος του εμφυλίου πολέμου που μεγάλωσε τα έξι του παιδιά μόνος, προσπάθησε να δημιουργήσει μία γιορτή προς τιμήν του πατέρα. Αλλά μόλις το 1966 ο Πρόεδρος Lyndon Johnson την κήρυξε ως εθνική εορτή – περισσότερο από μισό αιώνα αφότου ο Πρόεδρος Woodrow Wilson κήρυξε την Ημέρα της Μητέρας ως εθνική εορτή το 1914. Όσον αφορά το τώρα, το 2018, οι Αμερικανοί ξόδεψαν μόνο 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια για δώρα για την Ημέρα του Πατέρα, τα οποία περιελάμβαναν  το να βγάλουν έξω τον μπαμπά για φαγητό ή να του αγοράσουν μία κάρτα, σε σύγκριση με 23,6 δισεκατομμύρια δολάρια για τα δώρα της Ημέρας της Μητέρας.

Έχοντας υπόψη αυτήν την ιστορία και την έρευνα, εδώ είναι οι προτάσεις μου για μοναδικά και διαρκή δώρα για την Ημέρα του Πατέρα το 2020:

  1. Δώστε στον πατέρα σας μια χειρόγραφη επιστολή αντί να του αγοράσετε μια κάρτα για την Ημέρα του Πατέρα. Με τα δικά σας γράμματα (χωρίς πληκτρολόγηση), πείτε στον μπαμπά σας τι σας έχει δώσει όλα αυτά τα χρόνια και τον εκτιμάτε. Να είστε συγκεκριμένοι. Τι ακριβώς έκανε για να εμπλουτίσει τη ζωή σας; Περιγράψτε λεπτομερώς τα πράγματα που είπε ή έκανε και ήταν σημαντικά για εσάς – ειδικά τα μικρά πράγματα που ίσως δεν έχει συνειδητοποιήσει τη σημασία τους. Απορρίψτε τυχόν αρνητικά στερεότυπα και αβάσιμους μύθους που μπορεί να έχετε για τους πατέρες: για παράδειγμα, ότι οι άντρες δεν έχουν την ευαισθησία να εκτιμήσουν τέτοιες προσωπικές χειρονομίες αγάπης και στοργής.

Καθώς γράφετε την επιστολή σας, λάβετε υπόψη ότι, σύμφωνα με έρευνα δεκαετιών σχετικά με το μεγάλωμα των παιδιών, οι πατέρες είναι πιο πιθανό από τις μητέρες να «προετοιμάσουν το παιδί για το δρόμο» αντί να «προετοιμάσουν το δρόμο για το παιδί». Δηλαδή, οι μπαμπάδες είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπερπροστατευτικοί γονείς που κάνουν πάντα τον «δρόμο» ευκολότερο για τα παιδιά με τρόπους που υπονομεύουν την αυτονομία, την ανθεκτικότητα, την ωριμότητα και την πρωτοβουλία. Οπότε, ενημερώστε τον μπαμπά σας τι έκανε για να σας προετοιμάζει για το δρόμο σας, παρόλο που πιθανώς δεν το εκτιμούσατε τότε. Όπως είπε κάποτε ο Mark Twain, «Ο πατέρας μου ήταν ένας καταπληκτικός άνθρωπος. Όσο πιο πολύ μεγάλωνα, τόσο πιο έξυπνος γίνονταν. “

Αλλά εδώ είναι η παγίδα: Στην επιστολή σας, μην αναφέρετε τίποτα σχετικά με τις οικονομικές πρόνοιες που έκανε για εσάς, όπως η πληρωμή για την εκπαίδευση στο κολέγιο, η αγορά αυτοκινήτου, η χρηματοδότηση ενός ακριβού γάμου ή η εξόφληση των χρεών της πιστωτικής σας κάρτας . Αντ ‘αυτού, πείτε του για εκείνες τις στιγμές που σας βοήθησε να αποκτήσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, να ανακάμψετε από μια αποκαρδιωτική αποτυχία, ή να ξεπεράσετε έναν φόβο, ή να σας κάνει να νιώσετε αγαπημένα και αξιαγάπητα σε μια στιγμή που νιώθετε χαμηλά και χαμένα. Τώρα, δώστε ή ταχυδρομήστε το χειρόγραφό σας γράμμα. Χωρίς μηνύματα στο κινητό. Χωρίς email.

  1. Πείτε στον πατέρα σας ότι θέλετε να αφιερώσετε χρόνο τουλάχιστον μία φορά το μήνα για να μιλήσετε μόνοι- μόνο οι δυο σας, χωρίς να ανακατεύονται άλλα μέλη της οικογένειας. Εάν δεν μπορείτε να μιλήσετε αυτοπροσώπως κάθε μήνα, χρησιμοποιήστε το skype, το zoom, το facetime ή απλά κάντε μια απλή παραδοσιακή τηλεφωνική συνομιλία. Το κλειδί είναι ότι κανένας άλλος δεν εμπλέκεται και ότι χρησιμοποιείτε το χρόνο για να μιλήσετε για ουσιαστικά, προσωπικά θέματα. Ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να του δώσετε είναι να κάνετε συνομιλίες όπου θα τον γνωρίσετε – όχι μια επιφανειακή επικοινωνία γεμάτη με το ίδιο παλιό επιφανειακό μπλα μπλα.

Εάν δεν ξέρετε πώς να ξεκινήσετε αυτές τις συνομιλίες, υπάρχουν εκατοντάδες προσωπικές ερωτήσεις στο νεότερο βιβλίο μου. Για παράδειγμα: Πώς και γιατί οι απόψεις του σχετικά με την αγάπη, τη φιλία, τη θρησκεία, την πατρότητα, τη γήρανση και το θάνατο άλλαξαν με την πάροδο των ετών; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες μεταμέλειές του του, τα μεγαλύτερα λάθη του και τα πιο οδυνηρά και χαρούμενα μέρη της παιδικής του ηλικίας και της πρώιμης ενήλικης ζωής του; Τι εύχεται να γνώριζε νωρίτερα στη ζωή του που ξέρει τώρα;

Ένας άλλος εύκολος τρόπος για να ξεκινήσετε αυτές τις συνομιλίες είναι να ζητήσετε από τον μπαμπά σας να σας δώσει 10 φωτογραφίες που έχουν ιδιαίτερο νόημα γι ‘αυτόν – εικόνες από την παιδική του ηλικία, την εφηβεία και την πρώιμη ενηλικίωσή του. Φροντίστε να του πείτε πόσο σημαντικό είναι για εσάς να επιλέξει τις φωτογραφίες αντί να αφήνει κάποιον άλλο να τις επιλέξει για αυτόν. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε αυτές τις εικόνες  ως σημεία εκκίνησης για ουσιαστικές, προσωπικές συνομιλίες σχετικά με τη ζωή του.

Εάν αυτές οι ιδέες για δώρα σας κάνουν να νιώσετε άβολα, αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ευκαιρίες για να ξεκινήσετε βαθιές συνομιλίες με τον πατέρα σας. Ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι, αφιερώνοντας χρόνο για να γνωρίσετε τον πατέρα σας σε βαθύτερο επίπεδο είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσατε να προσφέρετε σε αυτόν και στον εαυτό σας. Και αν δεν τα πάτε καλά με τον μπαμπά σας, αυτές οι ιδέες δώρων θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ σας και περισσότερη ηρεμία.

Εάν ο πατέρας σας φαίνεται απρόθυμος να δεχτεί ένα από αυτά τα δώρα, μην απογοητευτείτε. Μπορεί να αισθάνεται συναισθηματικά φορτισμένος από τέτοιες στοργικές και προσωπικές χειρονομίες. Μπορεί να αντιδράσει αστειευόμενος ή ενεργώντας αδιάφορα. Δώστε του χρόνο να το «ξετυλίξει» αυτό. Ίσως χρειαστεί λίγες εβδομάδες για να σηκώνει σιγά-σιγά το καπάκι και να κρυφοκοιτάξει προσεκτικά μέσα σε αυτό το μεταφορικά «κουτί δώρου» προτού να είναι έτοιμος να το ανοίξει πλήρως. Και πάλι, μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο ενθουσιωδώς, ο πατέρας σας αγκαλιάζει και λατρεύει το δώρο ότι θέλετε εσείς πραγματικά να τον γνωρίσετε.

Η Δρ. Linda Nielsen είναι καθηγήτρια Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Wake Forest στο Winston Salem, NC. Είναι συγγραφέας ενός βιβλίου εφηβικής ψυχολογίας και πέντε βιβλίων σχετικά με τις σχέσεις πατέρας-κόρης. Το επόμενο βιβλίο της, Βελτίωση σχέσεων πατέρας-κόρης: Ένας οδηγός για τις γυναίκες και τους μπαμπάδες τους, θα κυκλοφορήσει κοντά στην Ημέρα του Πατέρα 2020.

Επισημάνσεις

  • Δεν έχει σημασία πόσο χρονών είναι, αφιερώνοντας χρόνο για να γνωρίσετε τον πατέρα σας σε βαθύτερο επίπεδο είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσατε να προσφέρετε σε αυτόν και στον εαυτό σας.
  • Πολλοί πατέρες και τα ενήλικα παιδιά τους επιθυμούν να έχουν πιο ουσιαστική, ανοιχτή σχέση μεταξύ τους. Δυστυχώς, αυτή η λαχτάρα παραμένει μερικές φορές ακόμη και όταν ο μπαμπάς δεν είναι πλέον ζωντανός.

Πηγή: https://ifstudies.org/blog/the-best-fathers-day-gift-really-getting-to-know-your-dad?fbclid=IwAR0vwi9PXMxzBb6exVR9jImo2klsfkrxACWp3ytfrpTXDrAEjc9BIEqL3K8

 

Μετάφραση: Δημήτρης Κ,   «Ενεργός Μπαμπάς»

 

Σχετικά άρθρα

Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram
Tiktok
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.