Πως να προστατευθείτε από ψευδείς καταγγελίες

Της Χριστίνας Οικονόμου

Έκρηξη ψευδών καταμηνύσεων έχει καταγραφεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με νεαρούς άνδρες και επιχειρηματίες να βρίσκονται στο… στόχαστρο! Είτε πρόκειται για εκδικητικούς, είτε οικονομικούς είτε σκοπούς αυτοπροβολής και απόκτησης φήμης, το φαινόμενο πλέον έχει διογκωθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Παρακάτω, θα αναλύσουμε με ποιους τρόπους μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από ψευδείς καταγγελίες και – φυσικά – τον διασυρμό που αυτές επιφέρουν.

Υποθέσεις ψευδών καταμηνύσεων στη χώρα μας

Ας δούμε πρώτα μερικές υποθέσεις ψευδών καταμηνύσεων, τους τελευταίους μήνες, οι οποίες – ενώ αρχικά συγκλόνισαν το πανελλήνιο στη συνέχεια – “θάφτηκαν” από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, προκειμένου να αντιληφθούμε την έκταση του φαινομένου:

  1. Ψευδή καταγγελία για ομαδικό βιασμό στη Ρόδο κατέθεσε η 26χρονη, ενάντια σε 21χρονο και 23χρονο. Η υπόθεση ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017, με την κοινωνία της Ρόδου να έχει σοκαριστεί και την υπόθεση να γίνεται καθημερινό θέμα συζήτησης στην τοπική κοινωνία. Οι συνήγοροι υπεράσπισης παρουσίασαν υλικό και φωτογραφίες στο δικαστήριο, τόσο από τις ιστοσελίδες της 26χρονης, όσο και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής της, τα οποία αποδείκνυαν την συναίνεση στην ερωτική τους πράξη. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Κω έκρινε αθώους τους δυο άντρες και η 26χρονη παραπέμπεται σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση και θα δικαστεί Τετάρτη 6 Απριλίου 2022.
  2. Ψευδή καταγγελία για κακοποίηση και βιασμό στη Λαμία κατέθεσαν οι δυο πρώην σύντροφοι του 37χρονου Λαμιώτη. Αρχικά, ο άντρας είχε κριθεί ένοχος, ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2022 με πρωτόδικη απόφαση αφέθηκε ελεύθερος, καθώς αποδείχθηκε ότι οι δυο γυναίκες έρχονταν σε ερωτική επαφή μαζί του με τη θέλησή τους και δεν υπήρξε κανένας απολύτως βιασμός.
  3. Ψευδή καταγγελία βιασμού στις Σέρρες κατέθεσε η 20χρονη τον Ιανουάριο του 2022, στην προσπάθειά της να εκδικηθεί τον πρώην της επειδή… χώρισαν! Στην ψευδή καταμήνυση, η νεαρή γυναίκα φρόντισε να συμπεριλάβει και τον αδερφό του πρώην της…
  4. Ψευδής καταγγελία για κακοποίηση σε βάρος 18χρονης με την καταγγελία να προέρχεται από το διαδίκτυο, να κοινοποιείται παντού, με αποτέλεσμα να διασύρεται ένας αθώος άνθρωπος για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε ποτέ!
  5. Ψευδή καταγγελία στον πατριό της για βιασμό κατέθεσε η 15χρονη στην Πρέβεζα. Η ίδια αποφάσισε να ανακαλέσει τη ψευδή καταμήνυση που κατέθεσε, μια μέρα αφότου πέρασε στα κρατητήρια ο άτυχος άντρας.
  6. Ψευδή καταγγελία για βιασμό στη Μύκονο κατέθεσε 22χρονη έναντι Ιταλού τουρίστα. Η νεαρή γυναίκα είχε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και απέσυρε τις κατηγορίες όταν… ξεμέθυσε! Ο 31χρονος Ιταλός αναφέρει ότι η καταγγελία της έγινε λόγω ζήλειας, καθώς τον είδε να φιλιέται με άλλη.
  7. Ψευδή καταγγελία βιασμού σε 76χρονο επιχειρηματία κατέθεσε η 60χρονη από την Πάτρα, με σκοπό να του αποσπάσει χρηματικό ποσό.
  8. Ψευδή καταγγελία βιασμού κατέθεσε γυναίκα από την Πάτρα, ενάντια στον πατέρα του παιδιού της. Ωστόσο, την “κρέμασαν” οι φίλες της με τις καταθέσεις τους και το δικαστήριο αθώωσε τον άντρα.
  9. Ψευδή καταγγελία βιασμού κατέθεσε γυναίκα, επειδή ζήλεψε που ο φίλος της κοίταζε άλλες. Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε σε βάρος του 50χρονου, τον οποίο κατήγγειλε η γυναίκα του για βιασμό στο Ηράκλειο. Ωστόσο, η γυναίκα φαίνεται να ομολόγησε ότι εκείνος ουδέποτε τη βίασε, αλλά του έκανε μήνυση λόγω ζήλειας!
  10. Ψευδή καταγγελία εις βάρος 53χρονου άντρα κατέθεσε η 25χρονη Λαρισαία, η οποία κατήγγειλε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας ότι ο 53χρονος άνδρας, με τον οποίο διατηρούσε απλά φιλική σχέση, ασέλγησε στην 5χρονη κόρη της. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας καταδίκασε σε φυλάκιση 2 ετών την 25χρονη για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση.
  11. Ψευδής καταγγελία εις βάρος του παππού της οικογενείας κατατέθηκε, με την υπόθεση του υποτιθέμενου “βιασμού” να έχει συγκλονίσει όλη την κοινωνία της Ρόδου. Τελικά, αποδείχθηκε υπόθεση απάτης, τετελεσμένης και σε απόπειρα, για την εξασφάλιση οικονομικού ανταλλάγματος από τη θεία της οικογένειας!
  12. Ψευδής καταγγελία εις βάρος 48χρονου από την Ραφήνα, ο οποίος μάλιστα παρέμεινε 6 μήνες στις φυλακές δίχως να έχει σχέση με την υπόθεση απαγωγής της 13χρονης. Οι κάμερες ασφαλείας επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του ότι ο ίδιος δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση και ότι δεν ακολουθούσε την ανήλικη με το αυτοκίνητό του!
  13. Ψευδή καταγγελία εις βάρος συναδέλφου της κατήγγειλε 26χρονη στις Σποράδες. Η Εισαγγελία ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, η οποία έδειξε πως τα καταγγελλόμενα δεν είχαν απολύτως καμία βάση! Ειδικότερα, η ιατροδικαστική εξέταση δεν εντόπισε δείγματα βιασμού, οι ένοικοι των άλλων δωματίων δεν άκουσαν τίποτα και ο γιος της ιδιοκτήτριας που εμφανιζόταν να παλεύει με τον φερόμενο ως δράστη εκείνη την ημέρα όχι μόνο δεν ήταν στον χώρο, αλλά δεν βρισκόταν ούτε καν στο νησί!
  14. Ψευδή καταγγελία βιασμού κατέθεσε 32χρονη από το Πήλιο. Η γυναίκα κατήγγειλε τον 66χρονο για βιασμό στην περιοχή των Κάτω Λεχωνίων στο Ανατολικό Πήλιο. Ωστόσο, η ιατρική εξέταση έδειξε πως δεν υπέστη καμία απολύτως κακοποίηση στα γεννητικά της όργανα.
  15. Ψευδή καταγγελία κατέθεσε γυναίκα από τη Σκιάθο στον άντρα της επειδή… αγχώθηκε. Μια στιγμή εκνευρισμού ήταν αρκετή για να οδηγήσει τη γυναίκα σε ψευδή καταμήνυση εναντίον του άντρα της. Ωστόσο, αργότερα υποστήριξε δεν συνέβη κάτι σημαντικό και πως δεν επιθυμούσε την ποινική του δίωξη, με αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέα υπηρεσίας Πρωτοδικών Βόλου.
  16. Ψευδή καταγγελία κατέθεσε γυναίκα σε παιδίατρο. Στις φυλακές Τρίπολης οδηγήθηκε ο 65χρονος διευθυντής της Παιδιατρικής του νοσοκομείου, καθώς μητέρα τον κατήγγειλε για ασέλγεια κατά τη διάρκεια της εξέτασης του 8χρονου κοριτσιού της. Τελικά, το δικαστήριο αθώωσε τον 65χρονο, καθώς αποδείχθηκε ότι ουδέποτε τέλεσε τις πράξεις για τις οποίες κατηγορήθηκε.
  17. Ψευδή καταγγελία για βιασμό κατέθεσε 23χρονη από το Ηράκλειο σε συνάδελφό της. Η ιατροδικαστική εξέταση απέδειξε ότι δεν υπήρξαν ποτέ ευρήματα άσκησης βίας αλλά ούτε και δείγματα DNA του άντρα, αποδεικνύοντας ότι δεν είχε προηγηθεί καμία απολύτως συνουσία.
  18. Ψευδής καταγγελία βιασμού για τα ανήλικα παιδιά της φαίνεται να κατέθεσε γυναίκα από τη Ρόδο στον πρώην σύζυγό της. Επιπλέον, φρόντισε να τον διασύρει στον επαγγελματικό της χώρο. Ο πρώην σύζυγός της προχώρησε σε αγωγή για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση.

Τα παραπάνω περιστατικά αποτελούν ένα μικρό δείγμα των ψευδών καταμηνύσεων που έγιναν στη χώρα μας.

Όχι τον τελευταίο αιώνα, όχι τη τελευταία χιλιετία.

Τους τελευταίους μήνες.

Με ποιους τρόπους μπορείς να προστατευτείς από ψευδή καταμήνυση;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιος/α μπορεί να δεχτεί ψευδή καταγγελία (για κακοποίηση, για βιασμό, για σεξουαλική παρενόχληση, κτλ). Υπάρχουν, όμως, κάποιες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να προστατευτείτε όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται. Ας δούμε κάποιες από αυτές αναλυτικά.

 

1. Όταν δεν γνωρίζεστε ή/και ξεκινάτε μια σχέση

Καταγραφή γραπτών συνομιλιών

Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο έγκυρα αποδεικτικά στοιχεία που μπορείτε να παρουσιάσετε στο δικαστήριο είναι οι συνομιλίες σας με τον άνθρωπο που πραγματοποιεί την καταγγελία. Φροντίστε να διατηρήσετε τις γραπτές σας συνομιλίες πριν και μετά την ερωτική πράξη, με τη μορφή screenshot. Ο τρόπος με τον οποίο σας μιλάει το άλλο πρόσωπο, μπορεί να αποδείξει και την αθωότητά σας.

Είτε πρόκειται για μηνύματα sms, είτε πρόκειται για συνομιλίες σε εφαρμογές (messenger, viber, tinder, κτλ), φροντίστε να τις κρατήσετε έγκαιρα, καθώς το άλλο πρόσωπο μπορεί να σας διαγράψει/μπλοκάρει και στη συνέχεια να χρειαστεί να απευθυνθείτε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα την παραλαβή των συνομιλιών.

Προσπαθήστε να κρατήσετε στιγμιότυπα (screenshots) από οθόνη υπολογιστή, έτσι ώστε να έχουν καλύτερη ανάλυση και να είναι ευανάγνωστα. Αν για παράδειγμα, έχετε συνομιλήσει στις εφαρμογές messenger και viber από το κινητό σας, μπορείτε να ανοίξετε τις αντίστοιχες εφαρμογές στον υπολογιστή σας και να κάνετε screenshot εκεί.

Συνέχιση γραπτής συνομιλίας

Ακόμη κι αν έχετε βρεθεί με κάποιο άτομο μόνο για σεξ, έστω και για μία μόνο φορά, φροντίστε να μη διακόψετε αμέσως την επικοινωνία. Μετά την ερωτική επαφή και αφού έχετε αποχωρήσει από το χώρο, φροντίστε να συνεχίσετε να στέλνετε μηνύματα. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείτε να αποδείξετε ότι συνεχίσατε να συνομιλείτε όμορφα μετά την ερωτική πράξη. Διότι στο δικαστήριο αυτά τα μηνύματα μπορεί να αποδείξουν ότι δεν υπήρξε ποτέ κακοποίηση ή/και βιασμός, αλλά ότι η πράξη έγινε με πλήρη συναίνεση και των δυο!

Αποφύγετε την ανταλλαγή πληροφοριών μέσω τηλεφώνου

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε το άλλο πρόσωπο (είτε επειδή τώρα γνωρίζεστε, είτε επειδή βρεθήκατε μέσω κάποιας εφαρμογής), φροντίστε ώστε κάθε πληροφορία που σας δίνεται να υπάρχει γραπτώς. Αποφύγετε να κλείσετε ραντεβού τηλεφωνικά. Αν κάποιος/κάποια σας καλέσει σπίτι του/της για ερωτική πράξη, φροντίστε η συζήτηση να γίνεται μέσω γραπτών μηνυμάτων και όχι τηλεφωνικώς.

Με αυτό τον τρόπο, θα μπορείτε να αποδείξετε ότι το άλλο πρόσωπο σας έδωσε εθελοντικά τη διεύθυνση του σπιτιού του/της και σας κάλεσε για συναινετικό σεξ. Προσπαθήστε να γίνετε όσο πιο σαφής γίνεται στα μηνύματα, ώστε να λάβετε μία απάντηση που αποδεικνύει τη συναίνεση.

Όπως για παράδειγμα “Δηλαδή με καλείς σπίτι σου για σεξ;” ή “Αυτή είναι πρόσκληση για σεξ;

Κρατήστε όλα τα μηνύματα με screenshot.

Φροντίστε να γνωρίζετε τα στοιχεία του άλλου

Πολλές φορές μπορεί να γνωρίσουμε κάποιον/κάποια μέσω διαδικτύου ή εφαρμογής. Αυτό το άτομο μπορεί να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο. Φροντίστε να γνωρίζετε τα πραγματικά στοιχεία του ανθρώπου με τον οποίο συνομιλείτε. Ένας τρόπος είναι να δείτε πιστοποιητικό νόσησης ή ταυτότητα (κατά την επίδειξή της στο μαγαζί που θα βγείτε). Αν σας έχει καλέσει σπίτι του/της, μπορείτε να δείτε το καρτελάκι στην είσοδο, στο θυροτηλέφωνο.

Μη δίνετε το τηλέφωνό σας από την αρχή

Σε περίπτωση που γνωρίζεστε μέσω μιας εφαρμογής γνωριμιών (πχ tinder), φροντίστε να προστατεύσετε τα προσωπικά σας στοιχεία, όπως επίθετο και κινητό τηλέφωνο, έως ότου βεβαιωθείτε για τις προθέσεις του άλλου ατόμου. Μπορείτε να κανονίσετε κάποια έξοδο, δίχως να ανταλλάξετε περισσότερα προσωπικά στοιχεία. Προστατευθείτε εξ αρχής, όσο περισσότερο γίνεται.

Μην κάνετε επίδειξη της οικονομικής σας κατάστασης

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες σας προσεγγίζουν άνθρωποι λόγω της οικονομικής σας κατάστασης. Γνωστοί και ως “προικοθήρες” (για τους άντρες) και ως “gold diggers” (για τις γυναίκες). Δεν χρειάζεται κανένας να γνωρίζει τα περιουσιακά σας στοιχεία. Μην τα επιδεικνύετε! Μειώστε τις πιθανότητες να προσελκύσετε κακόβουλους ανθρώπους, οι οποίοι πολύ πιθανόν να σας οδηγήσουν στα δικαστήρια με σκοπό να σας αποσπάσουν χρηματικά ποσά.

Το φλερτ δεν συμπεριλαμβάνει το “πορτοφόλι”. Αν το χρησιμοποιείτε για να “ρίξετε” κάποιον/κάποια… τότε ίσως χρειάζεται να αναθεωρήσετε τις μεθόδους σας.

Οι πρώτοι σας έξοδοι

Σε περίπτωση που μόλις έχετε γνωρίσει κάποιο άτομο, φροντίστε ώστε οι πρώτοι σας έξοδοι να γίνονται σε χώρους και μαγαζιά που γνωρίζετε ότι υπάρχουν κάμερες. Ο τρόπος με τον οποίο κινείστε, η στάση του σώματός σας και η άνεση και των δυο είναι πολύ σημαντική. Επίσης, αν υπάρξει κάποια συναισθηματική στιγμή (αγκαλιά, φιλί, κτλ), θα μπορείτε να αποδείξετε ότι δεν έγινε βίαια αλλά με τη συναίνεση και των δυο.

Τα social media

Ακόμη ένα αποδεικτικό στοιχείο αποτελούν οι αναρτήσεις, κοινοποιήσεις και check in στα social media. Σε περίπτωση που σας αφορούν, φροντίστε να κρατήσετε στιγμιότυπα καθώς το άλλο πρόσωπο μπορεί να τα διαγράψει μελλοντικά.

2. Όταν η ερωτική πράξη δεν αφορά μόνο δυο

Η ερωτική πράξη με περισσότερους από δυο ίσως αποτελεί ακόμα ταμπού για την ελληνική κοινωνία. Ωστόσο, είναι μια πράξη που συμβαίνει. Ακριβώς, λοιπόν, επειδή είναι ταμπού στη χώρα μας, φροντίστε να ξεκαθαρίσετε την κατάσταση εξ αρχής. Και πάντα με την ύπαρξη γραπτών μηνυμάτων πριν και μετά.

Σε περίπτωση που κάποιος/κάποια επιθυμεί να σας καταγγείλει για βιασμό, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο “ομαδικός βιασμός” θα έχει πολύ μεγαλύτερες νομικές συνέπειες για εσάς. Φροντίστε να έχετε στην κατοχή σας όσο περισσότερο υλικό από τις συνομιλίες σας γίνεται για να αποδείξετε την αθωότητά σας.

Σε αυτό το σημείο υπογραμμίζουμε ότι η καταγραφή της ερωτικής πράξης δίχως τη συναίνεση όλων των εμπλεκομένων, αποτελεί ποινικό αδίκημα. Όπως επίσης και η καταγραφή των κλήσεων σας. Ορισμένοι, προκειμένου να προστατευτούν, καταγράφουν την πράξη με συναίνεση του άλλου. Έχουν καταγραφτεί περιστατικά καταγγελιών όπου ο κατηγορούμενος είχε κάμερα στον ιδιωτικό του χώρο και έτσι κατάφερε να αποδείξει ότι δεν πρόκειται για βιασμό, και προτίμησε να κατηγορηθεί για καταγραφή προσωπικών στιγμών.

3. Όταν βρίσκεστε σε μακροχρόνια σχέση ή γάμο

Εξετάζοντας την άλλη πλευρά, εκείνη της μακροχρόνιας σχέσης, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα. Γνωρίζεστε πολύ καιρό ή είστε παντρεμένοι. Σε αυτή την περίπτωση είναι σχεδόν αδύνατον να επικοινωνείτε γραπτώς συνέχεια. Ωστόσο, σε περίπτωση που θεωρείτε ότι κάτι δεν “πάει καλά”, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

Διατηρήστε τη ψυχραιμία σας

Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, είναι πολύ σημαντικό να μη χάσετε τη ψυχραιμία σας σε καμία περίπτωση. Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα ο/η σύντροφός σας να προσπαθεί επιτηδευμένα να σας συγχίσει προκειμένου να χάσετε τον έλεγχο.

Τι ακριβώς θα συμβεί αν ξεσπάσετε; Αν φωνάζετε;

Ξαφνικά υπάρχουν μάρτυρες στο περιβάλλον σας (είτε οικογενειακό, είτε απλά οι γείτονες), οι οποίοι θα βρίσκονται εκεί για να καταθέσουν εναντίον σας. Και σε μία ψευδή καταγγελία, όπου είναι ο λόγος σας εναντίον του λόγου του/της, το τελευταίο που θέλετε είναι άνθρωποι που θα επιβεβαιώνουν το ψευδές αφήγημα.

Εκμυστηρευτείτε σε φίλους και γνωστούς

Σε περίπτωση που θεωρείτε ότι ο/η σύντροφός σας, ετοιμάζει κάτι άσχημο για εσάς, μην περιμένετε. Εκμυστηρευτείτε το σε όσους περισσότερους φίλους, γνωστούς και συγγενείς εμπιστεύεστε. Αναλύστε τους τις σκέψεις και τους φόβους σας για ενδεχόμενη ψευδή καταμήνυση. Αυτοί οι άνθρωποι, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να μετατραπούν σε μάρτυρες υπεράσπισης.

Κρατήστε αποστάσεις

Σε περίπτωση που υπάρχει ένταση στη σχέση σας, φροντίστε να κρατήσετε αποστάσεις μέχρι να αποκλιμακωθεί η ατμόσφαιρα. Αν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν πλέον τη συγκατοίκηση, ίσως θα πρέπει να μην πιέσετε άλλο αναπόφευκτες καταστάσεις. Συμβουλευτείτε τον νομικό σας σύμβουλο.

4. Διασυρμός στο διαδίκτυο

Ακόμα μια σοβαρή περίπτωση αποτελεί ο διασυρμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου άνθρωποι διασύρονται στα social media, όπου κοινοποιούνται τα προσωπικά τους στοιχεία και ψευδείς καταγγελίες δίχως καμία βάση ή/και στοιχεία. Μην περιμένετε να κορυφωθεί το πρόβλημα, καθώς ολοένα και περισσότεροι χρήστες θα κοινοποιούν την αρχική ανάρτηση και θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημία.

Σε αυτή την περίπτωση, κρατήστε στιγμιότυπα (screenshots) από την αρχική ανάρτηση, τα σχόλια από τρίτους, καθώς και τα στοιχεία όλων όσων σας διασύρουν (είτε με σχόλια, είτε με κοινοποιήσεις). Καλέστε άμεσα τον δικηγόρο σας και απευθυνθείτε στην αστυνομία.

5. Τι να κάνετε όταν ξεφεύγει η κατάσταση;

Σε πολλές περιπτώσεις, πριν τη ψευδή καταγγελία, υπάρχει ένταση ανάμεσα στα δυο (ή και περισσότερα) εμπλεκόμενα πρόσωπα. Τι θα πρέπει να κάνετε, λοιπόν, προκειμένου να διασφαλίσετε τη θέση σας;

Απευθυνθείτε άμεσα σε δικηγόρο

Μην περιμένετε να κορυφωθεί η προβληματική κατάσταση. Σε περίπτωση που δέχεστε υβριστικά μηνύματα ή/και τηλεφωνήματα, κρατήστε όσο περισσότερο υλικό από αυτά μπορείτε και απευθυνθείτε άμεσα στο δικηγόρο σας προκειμένου να σας συμβουλεύσει για τα επόμενα βήματα.

Πηγαίνετε στην αστυνομία

Εφόσον έχετε το απαραίτητο υλικό στη διάθεσή σας (τόσο εκείνο με την εξύβριση, όσο και τις προηγούμενες συνομιλίες σας), κατευθυνθείτε στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα μαζί με τον δικηγόρο σας. Θα πρέπει να γνωρίζετε τα στοιχεία του προσώπου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, κτλ). Το πρώτο βήμα είναι να ζητήσετε από τις αστυνομικές αρχές να κάνουν γραπτή σύσταση για εξύβριση στο άτομο αυτό προκειμένου να σταματήσει να επικοινωνεί μαζί σας.

Οι αστυνομικές αρχές είναι υποχρεωμένες να αποστείλουν τη γραπτή σύσταση, απαιτώντας από το άτομο αυτό να παρουσιαστεί στο τμήμα για να δικαιολογήσει τις πράξεις του. Ακόμη κι αν είναι μια τυπική διαδικασία, είναι πολύ σημαντικό να έχει καταγραφεί από τις αρχές ότι εσείς υποβάλατε παράπονα. Θα υπάρχει μια γραπτή απόδειξη σε αστυνομικό τμήμα, την οποία αργότερα θα μπορείτε να επικαλεστείτε.

Διακόψτε κάθε επικοινωνία

Εφόσον έχετε στην κατοχή σας όλο το απαραίτητο υλικό το οποίο αποδεικνύει την αθωότητά σας, διακόψτε κάθε επικοινωνία με το άτομο αυτό. Μπλοκάρετε τον αριθμό του/της από τις επαφές σας, όπως και το προφίλ του/της σε όλα τα social media και εφαρμογές. Αν έχει υπάρξει ένταση ή/και εξύβριση, όχι μόνο πρέπει να απομακρυνθείτε, αλλά να αναθέσετε την υπόθεση σε δικηγόρο εξ αρχής.

Στείλτε email σε φίλους

Σε περίπτωση που έχει κλιμακωθεί η κατάσταση και έχει προηγηθεί ένταξη/εξύβριση, τότε γράψτε ένα email όπου θα περιγράφετε όλη την υπόθεση αναλυτικά. Εκφράστε εξ αρχής το φόβο σας ότι μπορεί να δέχεστε απειλές για ψευδή καταγγελία. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρονική διεύθυνση που χρησιμοποιείτε πάντα. Στείλτε το email σε μερικούς φίλους σας και ενημερώστε τους. Μην επισυνάψετε προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο.

Είναι καλό να υπάρχουν γραπτά κείμενα τα οποία προηγούνται της καταγγελίας.

Φροντίστε για μάρτυρες

Σε περίπτωση που βρεθήκατε σε κάποιο πάρτυ, εκδήλωση ή οποιοδήποτε χώρο με άλλους ανθρώπους, φροντίστε να έρθετε σε επικοινωνία με εκείνους, προκειμένου να τους γνωστοποιήσετε το πρόβλημα. Χρειάζεστε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα τα οποία είναι διατεθειμένα να καταθέσουν για την αθωότητά σας.

Ιατροδικαστική εξέταση

Σε περίπτωση που δεχτείτε ψευδή καταμήνυση για κακοποίηση ή/και βιασμό, απευθυνθείτε στον δικηγόρο σας και φροντίστε να ζητήσετε ιατροδικαστική εξέταση. Οι αστυνομικές αρχές είναι υποχρεωμένες να ρωτήσουν το φερόμενο ως θύμα βιασμού, όταν πηγαίνει στο τμήμα να καταθέσει, αν έχει προηγηθεί ιατροδικαστική εξέταση. Αν όχι, τότε αυτεπάγγελτα οι αρχές πρέπει να οδηγήσουν το φερόμενο θύμα σε ιατροδικαστή για εξέταση. Αν το φερόμενο θύμα αρνηθεί, τότε αυτό καταγράφεται στην κατάθεση, την οποία στη συνέχεια μπορείτε να επικαλεστείτε.

Κάντε μήνυση στον… εαυτό σας!

Όσο τρελό κι αν ακούγεται, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια λύση! Αν έχετε στη διάθεσή σας οπτικοακουστικό υλικό (ηχογράφηση, βίντεο, κτλ) από προσωπικές στιγμές, το οποίο όμως αποδεικνύει την αθωότητα σας, τότε σκεφτείτε πολύ σοβαρά την περίπτωση να μηνύσετε τον εαυτό σας, πριν προλάβει να το κάνει το άλλο πρόσωπο.

Για την ίδια ακριβώς υπόθεση, αν μηνύσετε τον εαυτό σας και παρουσιάσετε όλο το παραπάνω υλικό στο δικαστήριο, τότε πλέον παύει να είναι ιδιωτικό υλικό. Περνάει στο δικόγραφο ως δημόσιο έγγραφο και μπορείτε να το επικαλεστείτε σε όλες τις επόμενες δίκες!

Ψευδής καταμήνυση

Σύμφωνα με τους άρ.229 παρ.1 ΠΚ άρ.229 παρ.2 ΠΚ άρ.18 εδ.2 ΠΚ. η ψευδής καταμήνυση αποτελεί πλημμέλημα.

Σύμφωνα με τον άρ.229 ΠΚ άρ.36 ΚΠοινΔ. η ψευδής καταμήνυση διώκεται αυτεπαγγέλτως.

Σύμφωνα με τον άρ.229 παρ.1 ΠΚ. αν κάποιος καταμηνύσει εν γνώσει του ψευδώς άλλον ή αναφέρει γι’ αυτόν ενώπιον της αρχής ότι τέλεσε αξιόποινη πράξη ή πειθαρχική παράβαση με σκοπό να προκαλέσει την καταδίωξή του γι’ αυτήν, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.

Σε περίπτωση που δεχτείτε ψευδή καταγγελία, έχετε δικαίωμα να κινηθείτε νομικά και να ασκήσετε αγωγή για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση. Σε περίπτωση που είσαστε ελεύθερος επαγγελματίας και η καταγγελία αυτή σας έχει διασύρει, πλήττοντας την εικόνα σας στον επαγγελματικό σας κλάδο, έχετε δικαίωμα να κινηθείτε νομικά και για διαφυγόντα κέρδη. Απευθυνθείτε άμεσα στον δικηγόρο σας.

Πηγή: https://gobeawesome.gr

 

Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram
Tiktok
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.