Οι μπαμπάδες καθορίζουν τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο

 

Η σχέση μπαμπά παιδιού παίζει ρόλο στην πρόοδο του παιδιού στα μαθήματα ειδικά στο δημοτικό.

 

Με δημοσίευση τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία παρουσιάζουν τα αποτελέσματα μιας μελέτης που πραγματοποίησαν τα οποία δείχνουν ότι οι σχέσεις των μπαμπάδων με τα παιδιά τους παίζουν καθοριστικό ρόλο στις επιδόσεις που αυτά έχουν στο σχολείο. Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από πέντε χιλιάδες οικογένειες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά δημοτικού σχολείου που οι μπαμπάδες τους περνούσαν καθημερινά χρόνο μαζί τους είτε διαβάζοντας κάποια από τα μαθήματα τους, είτε παίζοντας μαζί τους και γενικά έχοντας διαδραστικού χαρακτήρα δραστηριότητες είχαν καλύτερες επιδόσεις και έπαιρναν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο από τα παιδιά που δεν είχαν τέτοιου είδους σχέση με τους μπαμπάδες τους.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι μητέρες παίζουν και αυτές τον δικό τους ρόλο στις σχολικές επιδόσεις και γενικότερα στη μόρφωση του παιδιού αλλά παίζουν πιο καθοριστικό ρόλο σε σχέση με τον πατέρα στην συναισθηματική ανάπτυξη και τις κοινωνικές δεξιότητες.

«Οι μητέρες εξακολουθούν να τείνουν να αναλαμβάνουν τον ρόλο της γενικής φροντίδας των παιδιών. Αλλά εάν και οι μπαμπάδες ασχολούνται ενεργά με τη φροντίδα των παιδιών αυτό αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα τα παιδιά να έχουν καλύτερους βαθμούς στο δημοτικό σχολείο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ενθάρρυνση και η υποστήριξη των μπαμπάδων να μοιράζονται τη φροντίδα των παιδιών με τη μητέρα είναι κρίσιμης σημασίας» αναφέρουν οι ερευνητές. Τα αποτελέσματα της ομάδας δεν οφείλονται μόνο στο γεγονός ότι «δύο κεφάλια είναι καλύτερα από ένα» όταν πρόκειται για την ανατροφή ενός παιδιού.

«Οι μπαμπάδες φέρνουν κάτι διαφορετικό στην ανάπτυξη του παιδιού καθώς τείνουν να αλληλεπιδρούν με τα παιδιά τους με διαφορετικούς τρόπους σε σχέση με τις μητέρες»  αναφέρει η μελέτη. Για παράδειγμα, οι πατέρες είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε μεγαλύτερη σωματική δέσμευση και δραστηριότητα, κάτι που βοηθά στην ανάπτυξη συμπεριφοράς ανάληψης κινδύνου και επίλυσης προβλημάτων στα παιδιά. Αυτό θα μπορούσε να είναι η κατασκευή ενός οχυρού από τα έπιπλα, η μαξιλαρομαχία ή ακόμη και να κλωτσήσουν μια μπάλα κλπ. Να σημειωθεί ότι δεν μελετήθηκαν μονογονεϊκές οικογένειες ή οικογένειες που οι γονείς είναι διαζευγμένοι όπως και οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών όπου προφανώς η μελέτη αυτών των οικογενειών απαιτεί ξεχωριστές μελέτες με παραμετροποίηση των κανόνων της μελέτης.

ΠΗΓΗ:https://www.naftemporiki.gr/techscience/1517575/oi-mpampades-kathorizoyn-tis-epidoseis-ton-paidion-sto-scholeio/

Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram
Tiktok
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.