Νευροεπιστήμονας και ψυχολόγος υποστηρίζει ότι τα παιδιά όταν μεγαλώνουν συμπεριφέρονται στους γονείς όπως τους συμπεριφερόντουσαν εκείνοι όσο ήταν μικρά. Διαβάστε το αναλυτικό άρθρο.
Πολλές φορές οι γονείς έχουν απαιτήσεις από τα παιδιά τους, χωρίς να σκεφτούν αν οι ίδιοι κάνουν το ίδιο. Όμως, όπως είναι γνωστό, συμπεριφέρεσαι στους άλλους με τον τρόπο που θα ήθελες να σου φερθούν. Και αυτό ισχύει και για τα παιδιά μας.
Σύμφωνα με μία νευροεπιστήμονα, ψυχολόγο και μαμά λοιπόν τα παιδιά συμπεριφέρονται στους γονείς μεγαλώνοντας με τον ίδιο τρόπο που οι γονείς συμπεριφερόντουσαν σε αυτά όταν ήταν μικρά. Μοιράστηκε ένα βίντεο μέσα από το προφίλ της στο TikTok “Calm Mother” και εξηγεί. Διαβάστε παρακάτω:
Μία νευροεπιστήμονα και ψυχολόγος μέσα από το προσωπικό της προφίλ στο TikTok μοιράστηκε μαζί μας ένα συμπέρασμα που είναι απόλυτα φυσιολογικό αν κάτσεις να το σκεφτείς. Τα παιδιά συμπεριφέρονται στους γονείς με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφερόντουσαν και οι ίδιοι σε εκείνα όταν ήταν μικρά.
Οι 5 συμπεριφορές των γονιών που απομακρύνουν το παιδί
- Αν σαν γονιός ήσουν απαιτητικός, νευρικός και απότομος με το παιδί σου όσο ήταν μικρό, μη περιμένεις το παιδί μεγαλώνοντας να έχει διαφορετική συμπεριφορά.
- Αν προσπαθούσες να βελτιώσεις τον εαυτό σου κάθε φορά και να βγάζεις την επιφάνεια την καλύτερη πλευρά του εαυτού σου, το παιδί θα προσπαθήσει να κάνει το ίδιο μεγαλώνοντας.
- Αν έχεις μάθει να λες συγγνώμη στο παιδί σου για τα λάθη σου, τότε και το παιδί θα σου ζητάει συγγνώμη και θα αναγνωρίζει τα λάθη του.
- Αν το παιδί μεγάλωσε με γονείς συζητήσιμους, που είναι δίπλα του και το στηρίζουν αυτή τη συμπεριφορά θα έχουν και τα ίδια μεγαλώνοντας.
- Πολλές φορές απορούμε “γιατί το παιδί μου αντιμιλάει;” “γιατί δεν με εμπιστεύεται;” “γιατί είναι τόσο νευρικό και απότομο μαζί μου;”. Και τις περισσότερες φορές κατηγορούμε τον χαρακτήρα του, θεωρούμε ότι το κακομάθαμε ή κατηγορούμε τις παρέες.
Συμβουλές στους γονείς για τις άβολες συζητήσεις που θα γίνουν στη προεφηβεία και την εφηβεία
Ποτέ όμως δεν σκεφτήκαμε “εμείς πώς ήμασταν μαζί του, σε εκείνη τη περίοδο της ζωής του, που μάθαινε πως να συμπεριφέρεται και που χτιζόταν ο δεσμός μεταξύ μας;”. Όπως λοιπόν και με τους φίλους ή το άλλο σας μισό, έτσι και με το παιδί πρέπει να δίνετε αυτά που θέλετε να πάρετε πίσω.