Πραγματική ιστορία

Ο Γιάννης είναι πατέρας ενός παιδιού έξι ετών. Τα δύο τελευταία χρόνια του γάμου υπήρχαν διαφωνίες και διαπληκτισμοί. Έτσι, επήλθε χωρισμός ενώ το παιδί ήταν τεσσάρων ετών. Εκδόθηκε συναινετικό διαζύγιο και υπογράφτηκε ιδιωτικό συμφωνητικό που όριζε κοινή επιμέλεια του τέκνου, δηλαδή συναπόφαση για όλα τα θέματα που το αφορούν. Όλα κύλησαν ομαλά για 3 μήνες. Σε αυτό το διάστημα, ωστόσο, αποδείχθηκε πως η πρώην σύζυγος του Γιάννη είχε συνάψει ερωτική σχέση με τον καλύτερό του φίλο. Αφότου επισημοποίησαν το δεσμό τους, η πρώην σύζυγος του Γιάννη διεκδίκησε και έλαβε δικαστικά, ως είθισται σύμφωνα με το ελληνικό νομολογιακό έθιμο, την αποκλειστική επιμέλεια του παιδιού, συνεπώς και το δικαίωμα να καθορίζει τον τόπο κατοικίας του. Μετακόμισε με το παιδί και το νέο της σύντροφο σε άλλη πόλη, παρά τις αντιρρήσεις του Γιάννη, ο οποίος έκτοτε δεν έχει δει ξανά το παιδί. Ο ίδιος εξάντλησε όλα τα ένδικα μέσα και κατοχύρωσε εκ νέου επικοινωνία με το παιδί του. Παρόλα αυτά η πρώην σύζυγός του αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση και δεν επιτρέπει οποιαδήποτε επικοινωνία ανάμεσα στο Γιάννη και το παιδί του. Ο Γιάννης έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη. Η καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων, πολλές φορές πολυετής, καθώς και το ότι οι ποινές που επιβάλλονται δεν δρουν πάντα ανασταλτικά, δεν έχουν, επί της ουσίας, ανατρέψει την άρνηση της εφαρμογής της απόφασης επικοινωνίας του Γιάννη με το παιδί του από την πρώην σύζυγό του. Ο Γιάννης δεν έχει κατηγορηθεί, πόσο μάλλον, καταδικαστεί ως μη ικανός πατέρας. Ωστόσο, εδώ και δύο χρόνια το παιδί στερείται την παρουσία του φυσικού του πατέρα. Το μόνο που έχει απομείνει στον Γιάννη από το παιδί του είναι οι αναμνήσεις και οι φωτογραφίες των πρώτων ετών της ζωής του.

Η θεσμοθέτηση και στην Ελλάδα υποχρεωτικής συνεπιμέλειας, δηλαδή της άσκησης της περιπτώσεις κακοποίησης ή παραμέλησης παιδιών ή ενδοοικογενειακής βίας) αποτελεί δικαίωμα του παιδιού και θα έβαζε τέρμα σε ιστορίες σαν αυτή του Γιάννη.
Το ανωτέρω κείμενο πρόκειται για αληθινή ιστορία, ορισμένα προσωπικά στοιχεία ενδέχεται να έχουν παραποιηθεί για λόγους σεβασμού της τήρησης ανωνυμίας και απορρήτου δεδομένων.

Ενεργοί μπαμπάδες, μια ομάδα γονέων για τα δικαιώματα του παιδιού.

Σχετικά άρθρα

Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram
Tiktok
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.