Οι Ενεργοί Μπαμπάδες διεκδικούμε συμπρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή των παιδιών μας

Η πανελλαδική κίνηση που βρίσκει στήριξη και από την πολιτική ηγεσία και το μήνυμα των «Ενεργών Μπαμπάδων για τα Δικαιώματα του Παιδιού» με αφορμή την Γιορτή του Πατέρα.

Μπορεί πολλοί πατεράδες να γιόρτασαν την 21η Ιουνίου, μαζί με τα παιδιά τους, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι άλλοι μπαμπάδες που βιώνουν την «γονεϊκή αποξένωση» τόσο οι ίδιοι όσο και τα παιδιά τους, αλλά δεν το βάζουν κάτω. Εδώ και δύο μήνες περίπου έχουν δημιουργήσει ένα πανελλαδικό κίνημα μπαμπάδων υπέρ των δικαιωμάτων του παιδιού, της Συνεπιμέλειας, του Ίσου Χρόνου Επικοινωνίας και της Εναλλασσόμενης Κατοικίας.
Πρόκειται για ένα κίνημα που δραστηριοποιείται και στην δική μας περιοχή, δηλαδή στην Ξάνθη, στην Καβάλα και γενικά σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, το οποίο δημιουργήθηκε με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης, σχετικά με αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο που παραμένει ίδιο απο το 1983 και δίνει την επιμέλεια είτε των παιδιών των χωρισμένων ζευγαριών από γάμο είτε των παιδιών εκτός γάμου, την αποκλειστική επιμέλεια στον ένα γονέα από τους δύο και συνήθως (κατά 98%) στην μητέρα, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Ιατρός και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των «Ενεργών Μπαμπάδων για τα δικαιώματα του παιδιού» κ. Διονύσης Λογοθέτης.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΙΣΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Ειδικότερα ο κ. Λογοθέτης, ανέφερε στην «Θ» ότι η ομάδα δραστηριοποιείται το τελευταίο δίμηνο, με σκοπό τα δικαιώματα του παιδιού στην Ελλάδα.  Αυτήν την στιγμή, όσον αφορά την επιμέλεια είτε των παιδιών των χωρισμένων ζευγαριών από γάμο είτε των παιδιών εκτός γάμου, η νομοθεσία της Ελλάδας αφορά στην αποκλειστική επιμέλεια στον ένα γονέα από τους δύο και συνήθως (κατά 98%) δίνεται στην μητέρα. Οι «Ενεργοί Μπαμπάδες για τα δικαιώματα του παιδιού»» είναι μια πανελλαδική κίνηση. Δραστηριοποιούμαστε σε πανελλήνιο επίπεδο, μέσω διαδικτύου (ιστοσελίδα, Facebook και γενικότερα μέσω  ίντερνετ). Είμαστε από νησιά και φτάνουμε μέχρι την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (σ.σ και Καβάλα και Ξάνθη), την Ήπειρο, την Πελοπόννησο, μέχρι την Ρόδο, την Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά. Σκοπός των «Ενεργών Μπαμπάδων για τα δικαιώματα του παιδιού» είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να ζουν και με τους δυο γονείς τους. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε ίσο χρόνο και στους δυο γονείς, εναλλασσόμενη κατοικία (γιατί και το σπίτι των μπαμπάδων τους, είναι σπίτι τους) και συνεπιμέλεια.

Η συνεπιμέλεια εφαρμόζεται αυτήν την στιγμή σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη με πρωτοπόρο την Γαλλία που πάντα ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε σκανδιναβικές χώρες όπως η Σουηδία, Δανία, στο Βέλγιο καθώς επίσης, σε 27 περίπου πολιτείες της Αμερικής, στην Αυστραλία, Νότιο Αφρική κλπ. Υπάρχει επίσης και το ευρωπαϊκό ψήφισμα του 2015, από τα κράτη της ΕΕ που παροτρύνει τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εφαρμόσουν την συνεπιμέλεια με 50% στον κάθε γονέα και με εναλλασσόμενη κατοικία. Δηλαδή ίσο χρόνο και στους δυο γονείς.

ΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΥΦΥΪΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ

Από μελέτες που έχουν γίνει αρχικά στο εξωτερικό – από τις σκανδιναβικές χώρες και την Αμερική – καθώς και πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τα παιδιά που ζουν σε συνθήκες συνεπιμέλειας (με 50% χρόνο σε κάθε γονέα και με εναλλασσόμενη κατοικία) έχουν καλύτερους δείκτες ευφυΐας, καλύτερους δείκτες ανάπτυξης και ελαττωμένα ψυχοσωματικά προβλήματα. Επίσης από μελέτη που έχει γίνει στην Ελλάδα (σε μεγάλο δείγμα ατόμων), το 86% των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων και των δύο φύλων, συμφωνεί με την συνεπιμέλεια, την εναλλασσόμενη κατοικία και τον ίσο χρόνο μεταξύ των γονέων» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «η ιδέα για την δημιουργία της ομάδας, μας ήρθε από τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα τον Γενάρη του 2020, ότι θα νομοθετήσει για αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο που έχει να αλλαχθεί απο το 1983.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ

Σε ερώτηση της «Θ» σχετικά με το ποιο είναι το μήνυμα των «Ενεργών Μπαμπάδων για τα δικαιώματα του παιδιού» με αφορμή την 21η Ιουνίου (γιορτή του πατέρα) ο κ. Λογοθέτης υπογράμμισε ότι «το μήνυμα που πρέπει να περάσει είναι ότι τα παιδιά χρειάζονται συνεπιμέλεια. Να ζουν και με τους δυο γονείς τους για να έχουν καλύτερη ανάπτυξη και καλύτερη καθημερινότητα».

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΓΟΝΕΪΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ, ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ 4 ΦΟΡΕΣ ΤΟΝ ΜΗΝΑ – ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΦΥΛΟΥ – ΘΕΛΟΥΜΕ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

Η ομάδα μας είναι ανοιχτή και προς γυναίκες οι οποίες συμφωνούν με την συνεπιμέλεια. Παλεύουμε για τα δικαιώματα των παιδιών. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας έχουμε 20.000 διαζύγια τον χρόνο. Από αυτά το 80% αφορά στα παιδιά (γύρω στις 15.000 – 16.000 παιδιά τον χρόνο) από γονείς που έχουν από ένα αλλά και παραπάνω παιδιά. Συνεπώς καταλαβαίνετε ότι σε μια δεκαετία, συζητούμε για πάνω από 150.000 παιδιά που είναι εντός γάμου αλλά υπάρχουν και παιδιά εκτός γάμου. Μιλάμε για παιδιά που δεν έχουν καθόλου χρόνο με τον πατέρα τους (δηλαδή έχουν δύο Σαββατοκύριακα τον μήνα και στην καλύτερη των περιπτώσεων μερικές ώρες και μέσα στην εβδομάδα, κάτι που δεν υπολογίζεται αφού εκείνες τις ώρες τα παιδιά έχουν δραστηριότητες κλπ). Μιλάμε δηλαδή για γονεϊκή αποξένωση. Δεν είναι τίποτα άλλο από γονεϊκή αποξένωση το να βλέπεις τα παιδιά σου 4 φορές τον μήνα. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβαίνει και σε περίπτωση (σε ένα ποσοστό 1-2%) για μια μητέρα, όταν έχει την επιμέλεια ο πατέρας. Λέμε για τους μπαμπάδες γιατί κατά 98% η αποκλειστική επιμέλεια δίνεται στην μητέρα» διευκρίνισε επίσης το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των «Ενεργών Μπαμπάδων για τα δικαιώματα του παιδιού», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «δεν κάνουμε καμία διάκριση φύλου. Θέλουμε ίσα δικαιώματα με τις γυναίκες όσον αφορά στην επικοινωνία μας με το παιδί. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί και η ευκαιρία στις γυναίκες που θα έχουν πολύ καλύτερο επαγγελματικό ελεύθερο χρόνο και περισσότερο προσωπικό χρόνο και έτσι και οι δύο γονείς θα είναι μέσα στην ζωή του παιδιού, στην καθημερινότητά του όσον αφορά σε θέματα υγείας, εκπαίδευση κ.α αλλά θα διαδραματίζουν ρόλο και στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Η ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, στην συνεπιμέλεια, είναι στα ίδια επίπεδα με αυτή της αδιάσπαστης οικογένειας».

ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ – ΚΑΛΟΥΜΕ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ

Κλείνοντας ο κ. Λογοθέτης, μιλώντας για τους «Ενεργούς Μπαμπάδες για τα δικαιώματα του παιδιού», σημείωσε ότι «ο κόσμος έχει ενημερωθεί και πιστεύω ότι έχουμε ευαισθητοποιήσει το κοινό σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Από την πολιτική ηγεσία, μερικές φορές ο υπουργός έχει δεσμευθεί ότι θέλει να αλλάξει το νομικό σκέλος όσον αφορά στο Οικογενειακό Δίκαιο. Βέβαια δεν έχει δώσει σαφείς απαντήσεις όσον αφορά στην συνεπιμέλεια και στον ίσο χρόνο και στην εναλλασσόμενη κατοικία. Παρόλα αυτά υπάρχουν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, όπως ο κ. Κυμπουρόπουλος που είναι Ευρωβουλευτής και Ψυχίατρος, που τοποθετούνται υπέρ της συνεπιμέλειας, της εναλλασσόμενης κατοικίας και του ίσου χρόνου.

Επίσης, εκτός από την πολιτική ηγεσία, καλούμε και την επιστημονική κοινότητα της Ελλάδος (που δεν έχει λάβει επίσημη θέση) διότι οι μελέτες στο εξωτερικό έχουν γίνει από μεγάλες παιδοψυχιατρικές εταιρίες της Αμερικής και της Ευρώπης».

 

Πηγή : www.thraki.com.gr

Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram
Tiktok
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.