Τα δικαιώματά της στην πατρότητα προσπαθεί να διεκδικήσει μία ομάδα μπαμπάδων που έχουν χωρίσει από τις συζύγους τους υπό τον φόβο οτι το παρόν νομικό καθεστώς τους αποξενώνει σταδιακά από τα παιδιά τους.
Για λογαριασμό της Διαδικτυακής Ομάδας “Ενεργοί Μπαμπάδες για τα δικαιώματα του παιδιού”, ο Βαγγέλης Καλαϊτζάκης μίλησε στον SUPER FM 89.6 και την εκπομπή του Δημήτρη Παππά, αναφέροντας οτι η ομάδα με τη νομική υπόσταση της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Αστικής Ευθύνης οργανώνεται με αφορμή την ανασύσταση του οικογενειακού δικαίου που μελετάται από την κυβέρνηση. Όλα αυτα σε μία περίοδο που κυρίαρχος θεσμός στην Ελλάδα είναι η αποκλειστική επιμέλεια, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά συνήθως ζουν με τη μητέρα, ενώ βλέπουν τον πατέρα τους μόνο δύο Σαββατοκύριακα το μήνα.
Ο γονέας που έχει την επιμέλεια μπορεί να παίρνει όλες τις αποφάσεις που αφορούν το παιδί, από το σχολείο που θα πάει, μέχρι και την πόλη που θα μένει. Συγκεκριμένα, ο κος Καλαϊτζάκης σχολίασε:
«Ελπίζουμε οτι με την αναμόρφωση θα εφαρμοστεί το καθεστώς της συνεπιμέλειας. Δεν θέλουμε το παιδί να στερείται κανέναν από τους γονείς του, αλλά να απολαμβάνει την αγάπη και των δύο ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς μεταξύ τους. Έτσι, θα πρέπει να υπάρχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις μετά το διαζύγιο.
Το παιδί μετά το διαζύγιο στερείται τον ένα γονέα. Δεν γίνεται ο μη έχων την επιμέλεια να έχει μόλις δύο διανυκτερεύσεις με τον ένα γονέα, διότι αναπτύσσονται φαινόμενα οικογενειακής αποξένωσης.»
Η νομοθεσία και οι θεσμοί της Ελλάδας υστερούν σημαντικά σε σχέση με τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και την σύγχρονη έρευνα για υγιή και ευτυχισμένα παιδιά.
Μεταξύ άλλων η Ελλάδα καλείται:
– «να εξασφαλίσει ότι το οικογενειακό δίκαιο θα προβλέπει ότι σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου, τη δυνατότητα της από κοινού επιμέλειας – φροντίδας των παιδιών, προς το συμφέρον αυτών…»
– «να διασφαλίσει ότι οι γονείς έχουν ίσα δικαιώματα αναφορικά με τα παιδιά τους… εγγυώντας σε κάθε γονέα το δικαίωμα να ενημερώνεται και να έχει λόγο σε σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή και την καθημερινότητα του παιδιού…»
-«να αφαιρέσει από τη νομοθεσία της κάθε διαφορά που βασίζεται στην οικογενειακή κατάσταση μεταξύ γονέων που έχουν αναγνωρίσει τα παιδιά τους»
-«να εισάγει στη νομοθεσία της την αρχή της εναλλασσόμενης κατοικίας, περιορίζοντας οποιεσδήποτε εξαιρέσεις σε περιπτώσεις κακοποίησης η παραμέλησης παιδιών ή ενδοοικογενειακής βίας…»
-«να ευαισθητοποιήσει τους γονείς για το γεγονός ότι η εναλλασσόμενη κατοικία μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή σύμφωνα με το βέλτιστο συμφέρον του τέκνου, και να εργαστούν προς την κατεύθυνση μιας τέτοιας λύσης…»
Πηγή : www.zarpanews.gr