Νόμος 4800/2021

ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ | ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ 4800/2021
Σχέσεις γονέων και τέκνων : Μεταρρυθμίσεις σε θέματα οικογενειακού δικαίου
> Κατεβάστε τον νόμο σε μορφή PDF

16 Σεπτεμβρίου 2021
Σε ισχύ τίθεται από σήμερα ο νέος νόμος 4800/2021 για την Συνεπιμέλεια 

ΕΝΕΡΓΟΙ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΣΙΑΡΑ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΣΙΑΡΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Πάγιο αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας είναι τα παιδιά, να ζουν σε ίσο χρόνο και με τους δύο γονείς. Ο νόμος για τη Συνεπιμέλεια ήταν αυτός που για όσο βρισκόταν σε διαβούλευση, συγκέντρωσε περισσότερα σχόλια και παρατηρήσεις από πολίτες και θεσμικούς ή μη φορείς, από κάθε άλλο νομοσχέδιο. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, τα σχόλια εξέφραζαν το αίτημα για αλλαγή της παρωχημένης νομοθεσίας για το θέμα της άσκησης της επιμέλειας και από τους δύο γονείς, μετά τη λύση ή ακύρωση του γάμου ή τη λύση του συμφώνου συμβίωσης. Σκοπός του νόμου είναι η εξυπηρέτηση του βέλτιστου συμφέροντος του τέκνου δια της ενεργού παρουσίας και των δύο γονέων, με την από κοινού και εξίσου γονική μέριμνα. Αντικείμενο του νόμου είναι η αναμόρφωση των σχέσεων των γονέων με τα τέκνα μετά τη διακοπή της συμβίωσης. Ο νόμος καθιερώνει, μεταξύ άλλων, το τεκμήριο του 1/3 (κατ’ ελάχιστον) του χρόνου της επικοινωνίας των τέκνων με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένουν. Ο νέος νόμος βάζει φρένο στις περιπτώσεις αποξένωσης των τέκνων από τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένουν από εκείνον που ασκούσε την επιμέλεια. Μέχρι σήμερα το 98% των αποφάσεων, επί 40 χρόνια, παραχωρούσαν μηχανικά και αυτοματοποιημένα την επιμέλεια στον έναν γονέα (98% στις μητέρες) και τώρα ο νόμος 4800/2021 έρχεται να επανορθώσει αδικίες δεκαετιών. Η επιστημονική κοινότητα με σχετικές μελέτες και στατιστικές έρευνες επισημαίνει δε τη σημασία της παρουσίας και συμμετοχής και των δύο γονέων και κατ’επέκταση και των οικογενειών αυτών, στην ανατροφή του παιδιού και τη μετέπειτα ανάπτυξή του. Πάγιο αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας είναι, τα παιδιά να απολαμβάνουν το δικαίωμά τους, να ζουν και με τους δύο γονείς, περνώντας ίσο χρόνο και με τους δύο, με εναλλασσόμενη κατοικία και κοινή ανατροφή, με λίγα λόγια, για πραγματική κοινή γονική μέριμνα.

20 Μαϊου 2021
Το νομοσχέδιο για την Συνεπιμέλεια υπερψηφίστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο

ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΡΑΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ
Μετά από ανοιχτή δημόσια διαβούλευση, το τελικό σχέδιο νόμου κατέθεσε στην Ελληνική Βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου».
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και εφεξής αποτελεί νόμο του κράτους. Υπενθυμίζεται, ότι επί της Αρχής, το σχέδιο νόμου ψήφισε η ΝΔ με πλειοψηφία 156 βουλευτών, το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25, ενώ το ΚΚΕ ψήφισε «παρών». Τα άρθρα 7 και 13 του σχεδίου νόμου που έθεσε σε ονομαστική ψηφοφορία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψηφίσθηκαν από 156 βουλευτές, ενώ τα καταψήφισαν 20 βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη, οι οποίες εξ αρχής είχαν εκφράσει τις έντονες διαφωνίες τους με το σχέδιο νόμου. Από την ονομαστική ψηφοφορία απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας την απόφασή του να μην συμμετέχει σε ονομαστικές ψηφοφορίες όσο επιτρέπεται σε αυτές και η επιστολική ψήφος των βουλευτών.Το ΚΙΝΑΛ δήλωσε πως θα καταψήφιζε τα δύο άρθρα, αλλά απείχε της ονομαστικής, καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για παρωδία της κοινοβουλευτικής λειτουργίας αφού έθεσε ονομαστική ψηφοφορία στην οποία δεν μετείχε. Επίσης, και το ΚΚΕ ενώ θα καταψήφιζε τις δύο διατάξεις, απείχε από την ονομαστική ψηφοφορία των δύο άρθρων καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «με τέτοιες ενέργειες στρώνει βούτυρο στο ψωμί της ΝΔ».
Αξίζει να σημειωθεί πως οι Ενεργοί Μπαμπάδες καθ’όλη τη διάρκεια της διαβούλευσης, υποστήριξε εμπράκτως με προτάσεις τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και ανέπτυξε πανελλαδική καμπάνια συγκεντρώνοντας 26.333 υπογραφές για την προώθηση του νομοσχεδίου από ανθρώπους που συντάσσονται με τις αρχές της συνεπιμέλειας.
Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram
Tiktok
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.