Για ποιο λόγο οι γυναίκες ασκούν βία στον σύντροφό τους

Young sad man sitting in the dark room.

 

 

Γράφει η Μαρίνα Καρατζαφέρη, Κοινωνική Επιστήμονας

Το φαινόμενο της άσκησης βίας στην συζηγική/ερωτική σχέση,  προσεγγίζεται, συχνά, από την κοινωνία μέσα από διάφορα κλισέ και στερεότυπα που, όχι μόνο εγκλωβίζουν τα δύο φύλα σε ρόλους με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αλλά διαστρεβλώνουν και την πραγματικότητα με τη δημιουργία διαφόρων ταμπού, προσδοκιών, εικόνων και προκαταλήψεων.

Σε όλες τις κοινωνίες, ο όρος «ανδρισμός» είναι ταυτόσημος όρος της δύναμης, της υπεροχής, της ανθεκτικότητας, της αυτονομίας, του θάρρους  και της ικανότητας ελέγχου.

Ταυτόχρονα, ο όρος «θύμα» ταυτίζεται με την αδυναμία, την παθητικότητα, την κατωτερότητα, την ευαλωτότητα, την ευαισθησία, τη μειωμένη ικανότητα ελέγχου, το φόβο και την ανάγκη προστασίας, δηλαδή, με χαρακτηριστικά που αποδίδονται σχεδόν αυτόματα κυρίως στη γυναίκα.

Με βάση αυτά τα κοινωνικά στερεότυπα, ο ανδρισμός θεωρείται πως είναι ασύμβατος με τη θυματοποίηση – θα μπορούσαμε να ισχυρισθούμε πως αποτελεί το αντίθετό της -, κάτι που εύκολα θα γινόταν αποδεκτό και σχεδόν αυτονόητο, αν χρησιμοποιούνταν για να χαρακτηρίσει μια γυναίκα.

Υπάρχουν αρκετοί άνδρες, οι οποίοι τους ασκείται βία με διάφορες μορφές και κάτω από τις υπάρχουσες προϋποθέσεις, πόσοι θα έβρισκαν τη δύναμη να καταγγείλουν την κακοποίησή τους από τη σύντροφο ή τη σύζυγό τους χωρίς να κινδυνεύουν να γίνουν περίγελος των άλλων ή/και να θεωρηθούν ως μυθομανείς και ψεύτες.

 

Οι κύριες μορφές κακοποίησης Ανδρών από Γυναίκες

Οι έρευνες καταδεικνύουν τέσσερις (4)  μορφές κακοποίησης που είναι οι εξής:

  1. Φυσική – Σωματική κακοποίηση που προκαλεί σωματικό πόνο και διαφόρων μορφών τραύματα
  2. Ψυχική κακοποίηση με τη μορφή διαφόρων απειλών και προσωπικών προσβολών, ακόμη και σε συσχέτιση με τα παιδιά,όπου στερείται στον άνδρα η δυνατότητα επικοινωνίας και επαφής με τα παιδιά του
  3. Οικονομική κακοποίησημε τη μορφή της οικονομικής εκμετάλλευσης και 

Αυτές οι μορφές κακοποίησης μπορεί να συνυπάρχουν σε διαφορετικό βαθμό και σε διάφορους συνδυασμούς.

  1. Η φυσική-σωματική κακοποίηση συμβαίνει πάντα στα όρια του σπιτιού και, συνήθως, δεν γίνεται αντιληπτή από τον περίγυρο.
  2. Η ψυχική κακοποίηση προκαλεί συνήθως φόβο, αισθήματα ντροπής, εξευτελισμού και ανημπόριας και, ως εκ τούτου, οδηγεί τους άνδρες στην αποφυγή καταστάσεων που εμπεριέχουν τον κίνδυνο αυτής της μορφής κακοποίησης.
  3. Τέλος, η οικονομική κακοποίηση περιλαμβάνει -εκτός της άμεσης οικονομικής εκμετάλλευσης του άνδρα- συστηματική απόκρυψη των πραγματικών εσόδων της οικογένειας, αποκλειστική διαχείρισή τους από τη γυναίκα ή πώληση περιουσιακών στοιχείων του άνδρα χωρίς τη γνώση ή τη συναίνεσή του που, σε κάποιες περιπτώσεις, οδηγούν ακόμα και στην οικονομική του καταστροφή.

Τα ποσοστά των κακοποιημένων ανδρών από γυναίκες φαίνεται πως είναι σχεδόν τα ίδια με αυτά των κακοποιημένων γυναικών από άνδρες. Εκτιμάται πως τα ποσοστά των κακοποιημένων ανδρών πρέπει να είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερα από αυτά των γυναικών, από τη στιγμή που είναι πολλοί οι άνδρες που ντρέπονται να καταγγείλουν την κακοποίησή τους από μία γυναίκα.

 

Τέλος, πίσω από κάθε περίπτωση άσκησης βίας ή απειλής, στις στενές συναισθηματικές σχέσεις, κρύβεται σχεδόν πάντα μια ανθρώπινη τραγωδία για την οποία όλη η κοινωνία φέρει μέρος της ευθύνης. Δεν υπάρχουν θύτες και θύματα, αλλά άνθρωποι καταρρακωμένοι και δυστυχισμένοι που χρειάζονται επειγώντως την βοήθεια που δικαιούνται…

 

Πηγές:

natcen.ac.uk

i-psyxologos.gr

https://www.gineanthropos.gr/gia-poio-logo-oi-gynaikes-askoyn-via-ston-syntrofo-toys

 

Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram
Tiktok
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.