Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ,
Η Κυβέρνησή Σας βρίσκεται προ της θέσπισης μιας ιστορικής μεταρρύθμισης: αυτής των διατάξεων του Κεφαλαίου του Οικογενειακού Δικαίου του Αστικού μας Κώδικα. Το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου, έχει ήδη δει το φως της δημοσιότητας και η Εταιρεία μας, πρωτοστάτρια στην εκστρατεία ενημέρωσης των τελευταίων μηνών, για ένα ζήτημα που σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, χαιρετίζει, πρώτιστα, κάθε διάταξη του εν λόγω σχεδίου που σχετίζεται με το «βήμα προς τα εμπρός».
Δεν αξίζει στους πολίτες και τα παιδιά της χώρας μας να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων τους, αλλά ούτε και να ανατρέφονται υπό καθεστώς ψυχολογικής βίας, αποστερούμενα αναίτια τους γονείς τους.
Η πορεία από την σύσταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, με τις ιδιαιτερότητες που είχε αυτή ως προς την σύνθεσή της, ήταν μακρά αλλά γόνιμη. Στο μεσοδιάστημα είχαν την δυνατότητα να εκφραστούν υπέρ της μεταρρύθμισης όλοι οι κοινωνικοί φορείς, οι επιστήμονες, οι ειδήμονες της ψυχικής υγείας, ο νομικός κόσμος.
Εξ αφορμής της πρόσφατης δήλωσής σας στο Κοινοβούλιο («Συντηρητικός είναι σήμερα όποιος συντηρεί αυτά που δεν αξίζουν να συντηρηθούν, Προοδευτικός είναι αυτός που θέλει να τα αλλάξει και να τα κάνει καλύτερα»), θέλουμε να δηλώσουμε απερίφραστα ότι τασσόμαστε στην πλευρά κάθε αυθεντικά προοδευτικής πρωτοβουλίας. Αποτελεί αυθεντική μας επιθυμία να είμαστε αρωγοί γόνιμοι της εν λόγω προσπάθειας, ειδικά από την στιγμή που η συντριπτική πλειονότητα όσων απαρτίζουν την κίνησή μας, είμαστε βιωματικοί γνώστες των βαθέων στιγμάτων που αφήνει στις ψυχές των παιδιών το (κατά κυριολεξία) καθεστώς της αποκλειστικής επιμέλειας.
Η Κυβέρνησή Σας, κε Πρωθυπουργέ, έχει ιστορική ευθύνη και ευκαιρία: να κάνει ένα αποφασιστικό πολιτιστικό βήμα, προστατεύοντας τα παιδιά.
Ως εκ τούτου, Ζητάμε την αποφασιστική παρέμβασή Σας, ώστε να επιλυθεί αυτό το αμιγώς ηθικό και κοινωνικό ζήτημα και να μην μετατραπεί σε πολιτικό με στόχους άλλους πέραν από το ύψιστο συμφέρον του παιδιού και τα δικαιώματά του.
- Μην επιτρέψετε, ως πολιτικός της προόδου, να υπερισχύσουν οι φωνές του παρελθόντος που καταδίκασαν χιλιάδες παιδιά σε ψυχική κακοποίηση αποστερώντας τους άνευ λόγου τον ένα του γεννήτορα.
- Δώστε στους αυριανούς πολίτες της χώρας μας την δυνατότητα να ανατρέφονται ισότιμα και ισόχρονα και από τους 2 γονείς τους, ώστε να διασφαλιστεί η ψυχοσωματική υγεία των επόμενων γενεών.
- Θέσετε ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην επιδέχεται ο Νόμος παρερμηνείες και αυθαίρετες αποφάσεις βασιζόμενες σε στερεότυπα και προκαταλήψεις (υπάρχει το πρόσφατο παράδειγμα της τροπολογίας του άρθρου 1519 ΑΚ “περί μετοίκησης” το οποίο προκλητικά συχνά δεν εφαρμόζεται.
Ευελπιστούμε πως το νομοσχέδιο για την κοινή ανατροφή που ξεκίνησε να συζητείται, να αντιμετωπίσει και να επιλύσει ουσιαστικά ένα πρόβλημα το οποίο έχει εξελιχθεί σε μάστιγα τα τελευταία χρόνια με την αύξηση των διαζυγίων.
Κε Πρωθυπουργέ, υπάρχουν στην διάθεσή Σας, όλα τα αναγκαία εφόδια για να διορθώσετε τα «κακώς κείμενα»: η εμπειρία των χωρών που εδώ και δεκαετίες εφαρμόζουν την Συνεπιμέλεια (άλλως κοινή «γονική μέριμνα», άλλως κοινή «γονική φροντίδα», ένας και αδιαίρετος πρέπει να είναι ο όρος), η υπερνομοθετική ισχύς των διεθνών συμβάσεων, το σήμα κίνδυνου που εκπέμπουν όλοι οι ειδήμονες της ψυχικής υγείας, καθώς ο Συνήγορος του Πολίτη.
Βασικότερος, όμως, αρωγός στο εν λόγω έργο Σας, είναι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας (βάσει δημοσκόπησης σε ποσοστό 90% οι Έλληνες πολίτες συμφωνούν με την συνεπιμέλεια – γονείς και μη, καθώς και το οικογενειακό τους περιβάλλον οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να προασπιστούν τα δικαιώματα των παιδιών).
Κατόπιν όλων των ανωτέρω, φρονούμε πως η Κυβέρνησή Σας θα φτάσει στο τέλος του δρόμου και θα κάνει το αποφασιστικό βήμα προς την Πρόοδο.
Εντός ολίγων ημερών το αίτημα μας για αδιάσπαστη γονική μέριμνα συμπεριλαμβανομένης της συνεπιμέλειας με ίσο χρόνο επικοινωνίας και εναλλασσόμενη κατοικία προσυπέγραψαν 18224 πολίτες, τα στοιχεία των οποίων είναι στην διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.
Η ελληνική κοινωνία είναι μαζί Σας.
Με εκτίμηση, «Ενεργοί Μπαμπάδες για τα δικαιώματα του παιδιού ΑΜΚΕ»