Ενεργοί Μπαμπάδες για τα δικαιώματα του παιδιού και στην Κρήτη

Με βασικό αίτημα τη συνεπιμέλεια των παιδιών μετά από ένα χωρισμό, ξεκίνησε να δραστηριοποιείται και στην Κρήτη η ομάδα: “Ενεργοί Μπαμπάδες για τα δικαιώματα του παιδιού”.

Μια ομάδα που συστάθηκε τον Απρίλιο του 2020 και ήδη έχει εκατοντάδες μέλη σε όλη την Ελλάδα, δεκάδες από τα οποία είναι στην Κρήτη. Στα μέλη της ομάδας είναι ο επίκουρος καθηγητής Γαστρεντερολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, πρ. αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης (Δανία) και στο πανεπιστήμιο Γκέτεμποργκ (Σουηδία) Βαγγέλης Καλαϊτζάκης ο οποίος μίλησε στα “Χ.ν.” για τους σκοπούς και τους στόχους τους.

 

• Κύριε Καλαϊτζάκη, ποιος είναι ο σκοπός της ομάδας σας;

«Οι “Ενεργοί Μπαμπάδες, για τα δικαιώματα του παιδιού” είμαστε μια ομάδα που επιδιώκει την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης αλλά και των ιθυνόντων, αναφορικά με το δικαίωμα των παιδιών να ανατρέφονται και από τους δύο γονείς τους μετά από ένα χωρισμό. Σήμερα, μετά από ένα διαζύγιο εφόσον υπάρχουν παιδιά, ισχύει ο θεσμός της αποκλειστικής επιμέλειας. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά μένουν με τον έχοντα την επιμέλεια γονέα, συνήθως τη μητέρα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ανατροφή τους και λαμβάνει όλες τις αποφάσεις που τα αφορούν, ιδίως για τον τόπο κατοικίας τους, την εκπαίδευση και την υγεία. Ο έτερος γονέας, συνήθως ο πατέρας, περιορίζεται στο να είναι επισκέπτης των παιδιών του, τυπικά με δύο διανυκτερεύσεις κάθε μήνα. Ωστόσο, η ανατροφή των παιδιών και από τους δύο γονείς, ανεξάρτητα από τη νομική σχέση μεταξύ των τελευταίων, αποτελεί δικαίωμα των παιδιών σύμφωνα με το ψήφισμα 2079/2015 του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η συνεπιμέλεια, που περιλαμβάνει κοινές και αδιάσπαστες γονικές ευθύνες και δικαιώματα μετά από ένα διαζύγιο, καθώς και ίσο χρόνο των παιδιών με κάθε γονέα, αποτελούν, λοιπόν, βασική επιδίωξη της ομάδας μας.
Θεωρούμε ότι το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό καθότι μόνο το 2017 σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ υπήρξαν 1,8 διαζύγια έναντι 4,7 γάμων ανά 1000 κατοίκους στην Ελλάδα. Τα διαζύγια αφορούσαν 16.103 ανήλικα παιδιά! Αλλιώς, οι γονείς 44 παιδιών χωρίζουν στην Ελλάδα κάθε ημέρα και η ανατροφή τους υπάγεται συνηθέστατα στο καθεστώς της αποκλειστικής επιμέλειας, κινδυνεύοντας με αποξένωση από τον έτερο γονέα ο οποίος δε συμμετέχει στην ανατροφή τους ενάντια στα δικαιώματά τους».

• Πότε συστήθηκε και πόσα μέλη έχει στην Κρήτη;

«Η ομάδα “Ενεργοί Μπαμπάδες για τα δικαιώματα του παιδιού” συστήθηκε τον Απρίλιο 2020, από χωρισμένους γονείς, κυρίως μπαμπάδες, αλλά και ανιόντες (παππούδες/γιαγιάδες) και δευτερευόντως άλλα άτομα που πιστεύουν στο στόχο της συνεπιμέλειας. Παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει η σελίδα μας στο Facebook https://www.facebook.com/EnergoiMpampades2020/ αριθμεί περί τους 7100 ακολούθους και η ομάδα μας https://www.facebook.com/groups/EnergoiMpampades/ 1250 και πλέον μέλη, άνδρες και γυναίκες, από όλη την Ελλάδα.
Στην Κρήτη υπάρχουν αρκετές δεκάδες μέλη και από τους τέσσερις νομούς του νησιού».

• Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη σε αυτές τις περιπτώσεις;

«Σε πολλές χώρες της Ευρώπης όπως η Γαλλία, Δανία, Σουηδία, Βέλγιο, τις γερμανόφωνες χώρες κ.α. αλλά και σε 25 πολιτείες των ΗΠΑ έχει θεσπιστεί η υποχρεωτική συνεπιμέλεια μετά από ένα διαζύγιο . Δηλαδή, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων πχ παραμέλησης ανηλίκου, οι δύο γονείς εξακολουθούν να λαμβάνουν από κοινού όλες τις σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τα παιδιά, όπως αυτές για την υγεία και την εκπαίδευσης τους.
Ως τόπος κατοικίας των παιδιών ορίζεται αυτός της τελευταίας κοινής διαμονής των πρώην συζύγων και μπορεί να αλλάξει μόνο με συμφωνία των δύο γονέων ή δικαστική απόφαση. Τα δε παιδιά ανατρέφονται και από τους δύο γονείς περνώντας ίσο χρόνο στο σπίτι της μητέρας και του πατέρα τους, πλην περιπτώσεων που υπάρχει άλλη συμφωνία μεταξύ των γονέων».

• Ποια ακριβώς είναι τα αιτήματά σας και τι ενέργειες έχετε κάνει;

«Η ομάδα «Ενεργοί μπαμπάδες για τα δικαιώματα του παιδιού» υποστηρίζει τη θέσπιση της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας και στην Ελλάδα, προκειμένου τα παιδιά να ανατρέφονται και από τους δύο γονείς τους και να περνούν ίσο χρόνο με τον κάθε ένα από αυτούς τόσο στην καθημερινότητα όσο και στις διακοπές. Οι δύο γονείς θα μπορούν προφανώς να αποφασίζουν και να συμφωνούν διαφορετικά μεταξύ τους, συνδιαλεγόμενοι, ως ίσοι. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν καταλήξουν στα δικαστήρια ο δικαστής δε θα μπορεί να αποδώσει παρά μόνο συνεπιμέλεια και ίσο χρόνο στον καθένα.

Προκειμένου να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη και να ευαισθητοποιήσουμε τους ιθύνοντες, έχουμε απευθύνει σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Επίσης, εκδίδουμε εβδομαδιαία δελτία τύπου με τα οποία αναδεικνύουμε επιστημονικές μελέτες που έχουν καταδείξει τα οφέλη της ανατροφής των παιδιών και από τους δύο γονείς τους και έχουν αποτελέσει τη βάση αντίστοιχων μεταρρυθμίσεων οικογενειακού δικαίου σε άλλες χώρες. Με τον ίδιο τρόπο, καθώς και μέσω της ιστοσελίδας μας (www.energoimpampades.gr) και της σελίδας μας στο Facebook (#energoimpampades2020) αναδεικνύουμε ενδεικτικά κάποιες πραγματικές ιστορίες παιδιών και γονέων από τη Ελλάδα από τις πολλές που μας κοινοποιούνται καθημερινά (με όλες τις αναγκαίες αλλαγές προκειμένου να διαφυλάσσεται η ανωνυμία) και που αναδεικνύουν την ανάγκη αλλαγής του υπάρχοντος νομικού πλαισίου.

Τέλος, έχουμε και επιστημονική δραστηριότητα σχετικά με τα θέματα αυτά. Πρόσφατα ξεκινήσαμε μια μελέτη, από τις πρώτες στην Ελλάδα, αναφορικά με τις συνέπειες της γονεϊκής αποξένωσης για το άτομο και την κοινωνία. Η συγκεκριμένη μελέτη είναι ακόμα ανοικτή για συμμετοχή μέσω της διεύθυνσης

<https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc82NliCQzw1rWGCzIPAF-sOp9ODdco2jHGlS6W9nITE5Vj4g/viewform>.
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε συνέδριο ψυχολογίας εντός του καλοκαιριού».

• Προγραμματίζονται σχετικές δράσεις – εκδηλώσεις στην Κρήτη;

«Τα μέλη μας στην Κρήτη είναι ενεργά και συμμετέχουν στις εθνικές δράσεις όπως πχ σε αυτή της μελέτης για τη γονεϊκή αποξένωση. Το κάθε μέλος προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει  άτομα από τον κοινωνικό του περίγυρο καθώς και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για την ανάδειξη του θέματος».

 

Πηγή : http://www.haniotika-nea.gr/

Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram
Tiktok
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.