Απάντηση στο άρθρο της κ. Κεφαλογιάννη Όλγας στην Εστία

 

Αναγνώσαμε μετά λύπης μας σήμερα 10/5/21 στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ¨ΕΣΤΙΑ¨ το άρθρο μιας πολιτικού που εντός του 2021 θα γίνει νέα μητέρα και της ευχόμαστε πρωτίστως να πάνε όλα κατ’ ευχήν.

Αποτελεί όμως όνειδος για την κοινωνία, το γεγονός ότι ένας άνθρωπος, προτού βιώσει καν την χαρά να γίνει γονέας, τοποθετείται ήδη στα άκρα, εκφράζοντας απόψεις που δεν συνάδουν με τα επιστημονικά δεδομένα και τον ορθό τρόπο ανατροφής ενός παιδιού.

Ενώ λοιπόν αναγνωρίζει το γεγονός ότι πριν το 1983 ο πατέρας και σύζυγος ήταν ο απόλυτα κυρίαρχος στα ζητήματα γονικής μέριμνας, παραδέχεται ότι οι ριζικές αλλαγές του νόμου 1329/83 μεταβίβασαν την απόλυτη κυριαρχία στην μητέρα διότι, σύμφωνα με το άρθρο της αλλά και την γνωστή δικαστηριακή τακτική έκτοτε, ο γονέας που συνήθως διαμένει το τέκνο είναι η μητέρα του. Και ενισχύει την απόλυτη κυριαρχία στην μητέρα, θεωρώντας παράλογη την υποχρέωση να ενημερώσει τον πατέρα για θέματα της καθημερινότητας του παιδιού, στο όνομα της ιδιωτικότητας ΤΗΣ!

Σαφώς βέβαια και αποτελεί ψευδή δήλωση η υποχρεωτικότητα ενημέρωσης στα καθημερινά ζητήματα, διότι σύμφωνα ΚΑΙ με το κατατεθέν Άρθρο 1516, «Ο καθένας από τους γονείς επιχειρεί και μόνος του πράξεις αναφερόμενες στην άσκηση της γονικής μέριμνας: 1. Όταν πρόκειται για συνήθεις πράξεις επιμέλειας του προσώπου του τέκνου ή για την τρέχουσα διαχείριση της περιουσίας του ή για πράξεις που έχουν επείγοντα χαρακτήρα…».

Υποχρέωση υπάρχει στο Άρθρο 56 σχετικά με την επίδοση και το περιεχόμενο εγγράφων που αφορούν το τέκνο, καθώς και Άρθρο 1519 για την λήψη αποφάσεων σε σημαντικά ζητήματα επιμέλειας.

Όσο για το θέμα της εναλλασσόμενης κατοικίας, οι ειδικοί ψυχικής υγείας έχουν διαπιστώσει ότι δεν δημιουργεί κανένα θέμα όταν αυτή γίνεται π.χ. ανά εβδομάδα αλλά είναι ενάντια στο συμφέρον του τέκνου η σημερινή πρακτική να μετακινείται για ελάχιστες ώρες μέσα στην εβδομάδα. Αυτό κάνει το παιδί ¨τουρίστα και βαλίτσα¨, έννοιες που θα έπρεπε να τις θυμάται από το παρελθόν της, ως Υπουργός Τουρισμού!

Παράδοξο είναι και το γεγονός ότι στην καταληκτική της παράγραφο παραδέχεται ότι «οι ρόλοι και των δύο γονέων έχουν γίνει ακόμη πιο ουσιαστικοί, ακόμα πιο συμμετοχικοί, ακόμη πιο ισότιμοι», αλλά σε όλο το προηγούμενο άρθρο της εναντιώνεται στην λέξη «εξίσου» και την σημασία της.

Εφόσον αρθρογραφεί λέγοντας ότι το παιδί πρέπει από τον νομοθέτη να τεθεί στον πυρήνα της προστασίας και ζητά παιδοκεντρικό νομοσχέδιο, οφείλουμε να της υπενθυμίσουμε ότι πυρήνας ονομάζεται γενικά το κεντρικό μέρος ενός αντικειμένου ή σώματος και επίκεντρο λογίζεται το σημείο που απέχει εξίσου από όλα τα σημεία! Άρα η αδιαίρετη κοινή και ισόχρονη ανατροφή των παιδιών πρέπει να αποτελεί και για την ίδια δεδομένο.

Περιμένουμε λοιπόν αντί ανούσιας κριτικής, να συνδράμει ως μέλλουσα μητέρα και νομικός, από κοινού και εξίσου στην προσπάθεια αναμόρφωσης του οικογενειακού δικαίου από το κυβερνών κόμμα όπου ανήκει.

Εκτός και αν το άρθρο της συνιστά διαφοροποίηση της, συνολικά από την κυβερνητική πολιτική.

Της ευχόμαστε Καλή Λευτεριά.

 

Το άρθρο της στην εφημερίδα Εστία : https://www.facebook.com/olga.kefalogianni/posts/3841094029301985

 

 

Ενεργοί Μπαμπάδες για τα δικαιώματα του Παιδιού – ΑΜΚΕ

Σχετικά άρθρα

Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram
Tiktok
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.