8 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΕΝΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΑΝ ΕΧΕΙ ΚΟΡΗ

Η Meg Meeker, παιδίατρος και ειδική στις σχέσεις γονέων και παιδιών, αποκαλύπτει στο νέο της βιβλίο 8 μυστικά που θέτουν ισχυρές βάσεις στην σχέση πατέρα-κόρης.

Έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά για τη σημαντική και καθοριστική σχέση μητέρας και κόρης. Με τους σύγχρονους μπαμπάδες όμως να αναλαμβάνουν –ευτυχώς– όλο και πιο ενεργό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών τους, και με την άδεια πατρότητας να έχει –επίσης ευτυχώς– θεσμοθετηθεί και στη χώρα μας, η σχέση πατέρα-κόρης αποκτά μια ιδιαίτερα βαρύτητα.

Για αυτή τη σημαντική και συχνά περίπλοκη σχέση μιλά στο νέο της βιβλίο Strong Fathers Strong Daughters η παιδίατρος Meg Meeker, συγγραφέας πολλών best seller για γονείς και ένθερμη υποστηρίκτρια της σημασίας της συμμετοχής του πατέρα στην ανατροφή των παιδιών.

Με την εμπειρία και την αξιοπιστία που της δίνουν τα δεκαπέντε χρόνια που δουλεύει με παιδιά, εφήβους και τους γονείς τους, η Meeker αναλύει την σχέση πατέρα-κόρης και καταλήγει σε 8 βασικές συμβουλές για μια ουσιαστική σχέση μεταξύ τους.

1. Η σχέση πατέρα-κόρης θέλει προσοχή από νωρίς

Στο βιβλίο της η Meeker τονίζει τη βαθιά επίδραση που έχει ο ρόλος του πατέρα στην αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και τη γενικότερη ψυχική ευεξία των κοριτσιών τους. Τονίζει μάλιστα ότι είναι πολύ σημαντικό αυτή η σύνδεση να καλλιεργηθεί από τα πρώτα χρόνια της ζωής και να βασίζεται σε μια δυνατή, θετική αλληλεπίδραση.

2. Να είναι παρών και να εμπλέκεται

Η φυσική παρουσία και ο ουσιαστικός και ποιοτικός χρόνος που περνά ένας πατέρας με την κόρη του, η αλληλεπίδραση και η ενεργητική ακρόαση βοηθούν να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης, σύνδεσης και ασφάλειας. Σημαντική επίσης είναι η ενεργή συμμετοχή του στα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητες της κόρης του.

3. Να αποτελεί ο ίδιος ένα θετικό πρότυπο

Ένας εξαιρετικά σημαντικός ρόλος του πατέρα είναι ότι λειτουργεί σαν πρότυπο για τις μελλοντικές συντροφικές σχέσεις της κόρης του. Όπως εξηγεί η Meeker, έχει μεγάλη σημασία ο πατέρας να φροντίζει να δείχνει σεβασμό, καλοσύνη και να έχει μια υγιή επικοινωνία με την κόρη του και με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Αυτό θέτει ένα θετικό παράδειγμα που θα κάνει τις κόρες να επιζητούν και να αναμένουν μια τέτοια συμπεριφορά από τον μελλοντικό σύντροφο τους και να μην ανέχονται κακοποιητικές ή βίαιες συμπεριφορές.

4. Να ενθαρρύνει την ανεξαρτησία και την εμπιστοσύνη στον εαυτό της

Ο πατέρας μπορεί να ενδυναμώσει την κόρη του με το να ενθαρρύνει την ανεξαρτησία της, την ανθεκτικότητά της και την εμπιστοσύνη στον εαυτό της. Ο τρόπος που προτείνει η Meeker είναι ο πατέρας να είναι υποστηρικτικός σε ό,τι αφορά τα ενδιαφέροντα και τις φιλοδοξίες της κόρης του και να της παρέχει καθοδήγηση και ενθάρρυνση καθώς εκείνη μπορεί να αντιμετωπίζει εμπόδια, απογοητεύσεις ή προκλήσεις στην πορεία προς την επίτευξη των στόχων της.

5. Να έχει θετική στάση σε θέματα εικόνας σώματος και αυταξίας

Σε έναν κόσμο που τα κορίτσια βομβαρδίζονται από μη ρεαλιστικές προσδοκίες και πρότυπα για την εμφάνιση τους, ο πατέρας μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στο να καλλιεργεί στην κόρη του μια θετική εικόνα για το σώμα της και την αυτοεκτίμηση της. Ένας τρόπος είναι να εκφράζεται θετικά για την ευφυΐα και τα ταλέντο της, αντί να εστιάζει στην εξωτερική της εμφάνιση.

6. Να θέτει όρια και να προσφέρει καθοδήγηση

Κάνοντας σαφείς τις αξίες και τα όριά του, ο πατέρας βοηθά την κόρη του να κάνει υγιείς επιλογές και να μπορεί να διαχειριστεί σωστά δύσκολες καταστάσεις. Ταυτόχρονα πρέπει να είναι διαθέσιμος να ακούσει και να επικοινωνήσει μαζί της, για να την κάνει να νιώσει ότι μπορεί να συζητήσει μαζί του τις όποιες αντιρρήσεις, να μοιραστεί τις σκέψεις αλλά και τις δυσκολίες που μπορεί να της δημιουργούν οι αξίες και οι κανόνες που της έχει θέσει.

7. Να διατηρήσει την επικοινωνία και στην εφηβεία

Καθώς τα κορίτσια εισέρχονται στην εφηβεία, οι πατεράδες έχουν μια νέα και δύσκολη «πίστα» να αντιμετωπίσουν, με σημαντικότερη τη διατήρηση τις επικοινωνίας και της σύνδεσης που είχαν κατακτήσει στην παιδική ηλικία. Ένας τρόπος για να διατηρήσουν αυτή τη σύνδεση είναι να κουβεντιάζουν ανοιχτά για θέματα που αφορούν τις σχέσεις, το σεξ αλλά και τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει η κόρη τους με παρέες της.

8. Να αποτελεί μια συνεχή πηγή αγάπης άνευ όρων

Αυτό είναι το πιο σημαντικό στη σχέση πατέρα κόρης, αλλά και σε κάθε βαθιά και ειλικρινή σχέση. Η αίσθηση πως όποιο λάθος και να κάνεις, όπως και ό,τι και αν συμβεί, ο πατέρας σου είναι εκεί για να προσφέρει αγάπη, καθοδήγηση και ενθάρρυνση.

ΠΗΓΗ:https://www.ow.gr/living/8-pragmata-pou-prepei-na-gnorizei-enas-pateras-an-exei-kori/

 

Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram
Tiktok
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.