Συνέντευξη στο nevronas.gr

Της Γιώτας Ευσταθίου Θεατρολόγος – Ηθοποιός

 

Τον τελευταίο καιρό ακούμε όλο και πιο συχνά για τους “ενεργούς μπαμπάδες”, αλλά δεν ξέρουμε τίποτα γι’ αυτούς, παρά μόνον ότι υπάρχουν.
Πάμε γρήγορα γρήγορα να μάθουμε όλα όσα θα θέλαμε, από τον κο Σάκη Παπαδημητρίου, μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Ομάδας «Ενεργοί Μπαμπάδες για τα δικαιώματα του παιδιού».

Καλησπέρα Σάκη, πες μας σε παρακαλώ ποιοι είναι οι ενεργοί μπαμπάδες; Πώς δημιουργήθηκαν και από ποιούς;

«Οι ενεργοί μπαμπάδες για τα δικαιώματα του παιδιού», όπως είναι το πλήρες όνομά μας, είναι μία ομάδα που ξεκίνησε αυθόρμητα από το Facebook. Μαζευτήκαμε δηλαδή 10 άτομα από διάφορες σελίδες που ασχολούνται με θέματα για την συνεπιμέλεια και τα ίσα δικαιώματα μεταξύ των δύο γονέων και φτιάξαμε μία ομάδα, η οποία αυτή την στιγμή έχει 1647 ενεργά μέλη και ακολουθείται από 7559 χρήστες στο Facebook.
Κοινό ενδιαφέρον όλων μας η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.

Ποιοι ήταν οι λόγοι οι οποίοι σας οδήγησαν στην δημιουργία της ομάδας αυτής;

Όλοι όσοι είμαστε μέλη των Ενεργών Μπαμπάδων, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της γονεϊκής αποξένωσης, στην καθημερινότητά μας. Επομένως ξέρουμε πολύ καλά για τι μιλάμε.
Σκοπός μας είναι να ενημερωθεί η κοινή γνώμη και να γίνει συνείδηση όλων ότι στην Ελλάδα υπάρχει αυτή την στιγμή ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα: η αποστέρηση των παιδιών από το δικαίωμα της ομαλούς ανάπτυξής τους και με τους δυο γονείς του. Θέλουμε την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών που αποξενώνονται από τον ένα γονέα και συνήθως, από τον μπαμπά.
Δεν πρόκειται για «μάχη των φύλων». Σεβόμαστε και τιμούμε την γυναίκα – μητέρα. Εκείνο που θέλουμε είναι η προστασία των παιδιών μας. Δυστυχώς, στατιστικά είναι πολλές οι περιπτώσεις, στις οποίες τα παιδιά εργαλειοποιούνται, όπως έχει αναφέρει και ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Κων/νος Τσιάρας, για λόγους που είναι άσχετοι με το πραγματικό συμφέρον των παιδιών.

«Ο αγώνας αφορά την προστασία των παιδιών και την εξάλειψη των αντιδικιών»

Ποιοί είναι οι στόχοι της ομάδας σας;

Οι ενεργοί μπαμπάδες έχουν στόχο κατά βάση την αλλαγή του οικογενειακού δικαίου. Προς τον σκοπό αυτό επιδιώκουμε αφενός να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη, αφετέρου να ασκήσουμε πίεση, με την φωνή μας, για την ανάγκη αλλαγής του νομικού πλαισίου.
Όταν χωρίζει ένα ζευγάρι στην Ελλάδα, στο 98% των περιπτώσεων παίρνει την αποκλειστική επιμέλεια ο ένας εκ των δύο γονέων παραδοσιακά, σχεδόν πάντα η μητέρα. Εμείς ζητάμε να δίδεται κατά κανόνα συνεπιμέλεια (δηλ. 50-50) και στους δύο γονείς, με ίσο χρόνο και με τους δύο γονείς, με ίσα δικαιώματα και εναλλασσόμενη κατοικία.
Δεν μπορείς να στερείς από το παιδί τον έναν γονέα. Είναι δικαίωμά του να ζει και με τους δύο γονείς.

Θεωρείτε ότι οι νόμοι δεν είναι αρκετά ‘φιλικοί’ με τους μπαμπάδες;

Στην Ελλάδα δεν πάσχουμε από νόμους αλλά από την εφαρμογή των νόμων! Η αλήθεια όμως είναι, ότι το υπάρχον πλαίσιο δεν αφήνει πολλά περιθώρια εφαρμογής των νόμων προς το συμφέρον των παιδιών. Ο νόμος λέει ότι αποφασίζει ο δικαστής ανάλογα με την περίπτωση, αλλά στην πραγματικότητα η απόφαση δεν λαμβάνεται ανάλογα με την περίπτωση αλλά σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο που θέλει, de facto, η αποκλειστική επιμέλεια να αποδίδεται στην μητέρα, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό συνθήκες αποξένωσης του άλλου γονέα.
Έχουμε αποφάσεις Copy Paste. Ένα μέλος μας μάλιστα μας ανέφερε ότι στην απόφαση δικαστηρίου αναγράφεται παντού «η ανήλικη», ενώ το παιδί είναι αγόρι!!!

Λέτε δηλαδή ότι ευνοούν περισσότερο τις μαμάδες;

Να διευκρινίσω ότι δεν τίθεται ζήτημα… «μάχης των δυο φύλων», αλλά υπάρχει θέμα αποκλειστικά για τις συνθήκες μη προστασίας του αληθινού συμφέροντος των παιδιών από την έλλειψη σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου.
Οι νόμοι, στην διατύπωσή τους, δεν θα έλεγα ότι ευνοούν κάποιον γονέα, εκείνο που λέω είναι ότι το πλαίσιο που ισχύει σήμερα ευνοεί την αποξένωση του ενός γονέα, εκείνου που δεν έχει την αποκλειστική επιμέλεια, και που τον απομακρύνει από την καθημερινότητα και τη ζωή των παιδιών του.
Για την ακρίβεια, τα παιδιά είναι εκείνα που αποστερούνται τον ένα γονέα. Και με τον τρόπο αυτό διαιωνίζονται οι αντιδικίες. Η αυστηροποίηση των ποινών για μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων δεν είναι η λύση.
«Συνεπιμέλεια, Ίσος χρόνος και με τους δύο γονείς, Εναλλασσόμενη κατοικία».

Ποιες οι δράσεις των ‘Ενεργών Μπαμπάδων’ από ‘δώ και πέρα;

Οι δράσεις μας είναι καθημερινές και έχουν να κάνουν με την ενημέρωση της κοινής γνώμης και την άσκηση πίεσης στους αρμοδίους. Είμαστε σε θέση πλέον να έχουμε βήμα σε ΜΜΕ, είναι καθημερινή σχεδόν η παρουσία μας, δημοσιεύουμε σε εβδομαδιαία βάση δελτία τύπου, οργανωνόμαστε με νομική υπόσταση, έχουμε ενεργούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας, είναι σε εξέλιξη η συλλογή στοιχείων μέσω του ερωτηματολογίου μας, που θα βρείτε στην σελίδα μας www.energoimpampades.gr και πολλές ακόμα δράσεις που έρχονται! Σε γενικές γραμμές ασκούμε πίεση προς τους θεσμούς με κάθε τρόπο.

Η ομάδα αφορά μόνο μπαμπάδες οι οποίοι είναι χωρισμένοι;

Η ομάδα αφορά όλους, άνδρες και γυναίκες, που έχουν επίγνωση της αναγκαιότητας προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών, αλλά και όσους πιστεύουν ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος της γονεϊκής αποξένωσης θα γίνει με την θέσπιση του τρίπτυχού μας «Συνεπιμέλεια, ίσος χρόνος και με τους δύο γονείς, ισα δικαιώματα, εναλλασσόμενη κατοικία». Ζωντανή απόδειξη ότι στην ομάδα μας δεν γίνεται καμία διάκριση και ότι ο σκοπός μας είναι κάτι ιερό – τα παιδιά μας – είναι ότι στην συντονιστική επιτροπή συμμετέχει και γυναίκα.

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος της ομάδας;

Προς το παρόν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης:
Site. www.energoimpampades.gr
Facebook: energoimpampades2020
instagram: energoimpampades
Twitter: Ενεργοί Μπαμπάδες
YouTube: Ενεργοί Μπαμπάδες

Είναι έτοιμη η κοινωνία μας να δεχθεί μία τέτοια μεταρρύθμιση;

Σύμφωνα με μία μελέτη του πανεπιστημίου Αιγαίου την οποία θα βρείτε στο site μας energoimpampades.gr τα αποτελέσματα είναι συντριπτικά υπέρ της συνεπιμέλειας και στην χώρα μας. Είναι κάτι που αντανακλά την κοινωνική πραγματικότητα.
Αν δεν είναι τώρα πότε θα είναι? Ο χρόνος τρέχει και η Ελλάδα βρίσκεται πίσω. Κινδυνεύουν οι μελλοντικές γενιές! Έχει κάνει κάτι η οποιαδήποτε κυβέρνηση για να ετοιμάσει τον κόσμο; Όλες οι άλλες χώρες ήταν έτοιμες;
Αν σκεφτείτε αυτά τα ερωτήματα θα καταλάβετε αν είναι έτοιμη η όχι.
Στο κράτος που γεννήθηκε η δημοκρατία δεν έχουμε δημοκρατία!
Αν δείτε στο site μας, μια ιστορία μέλους μας όπου ζούσε στην Σουηδία με συνεπιμέλεια και μετακόμισε στην Ελλάδα και το νέο ελληνικό δικαστήριο έδωσε αποκλειστική επιμέλεια στην μητέρα. Τι άλλαξε μέσα σε λίγους μήνες; Η νοοτροπία του ζευγαριού;

«Πέραν των άλλων, οι κανόνες διαμορφώνουν και τις συμπεριφορές.»

 

Πηγή : www.nevronas.gr

Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram
Tiktok
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.